Vesti -

Najmoderniji u Evropi - otvoren u Srbiji FOTO

U okviru fabrike Istrabenz plini u blizini Šimanovaca otvoren je pogon tehničkih gasova.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Confindustria Serbia
Foto: Confindustria Serbia

Svečanosti su prisustvovali Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji, Patricio dei Tos, predsednik Udruženja italijanske privrede u Srbiji - Confindustria Serbia, Siniša Đokić, predsednik opštine Pećinci i najviše rukovodstvo kompanija SIAD i Istrabenz plini.

U pitanju je najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, navodi se u saopštenju Udruženja italijanske privrede.

Istrabenz je, inače, u vlasništvu SIAD SpA, evropskog proizvođača industrijskog gasa vodećeg po broju proizvodnih pogona, koji posluje na Zapadnom Balkanu i u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

"U ovaj potpuno automatizovan pogon tehničkih gasova uloženo je šesnaest miliona evra. Do 2023. godine planirano je proširenje kapaciteta na proizvodnju medicinskih gasova, suvog leda i punionicu propan butana u vrednosti od dodatnih četiri miliona evra. Ove vredne investicije omogućiće kompaniji Istrabenz plini punjenje boca u Srbiji i snabdevanje tržišta tehničkim gasovima koji su neophodni u svim oblastima privrede", dodaju.

Osim otvaranja pogona u fabrici Istrabenz plini, održana je i svečana skupština udruženja italijanske privrede u Srbiji – Confindustria Serbia, kojom prilikom su dodeljena priznanja ove poslovne asocijacije.

Ministarki Matić uručeno je priznanje za kontinuitet u negovanju trgovinskih odnosa Srbije i Italije. Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u Srbiji registrovano više od 1.250 aktivnih privrednih društava sa većinskim učešćem italijanskog kapitala.

"Italija je jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, čemu u prilog govore podaci da je u 2020. godini bila drugi trgovinski partner i drugo izvozno tržište kada je u pitanju robna razmena, a sedmo tržište za plasman usluga iz Srbije. Ujedno, prema podacima Narodne banke Srbije, Italija zauzima 9. mesto među zemljama iz kojih je došlo najviše stranih direktnih investicija u periodu od 2010. do 2020. godine, dok je prema broju realizovanih investicionih projekata, koje prati Razvojna agencija Srbije, Italija na drugom mestu", rekla je Matićeva.

Kako je dodala, saradnju dve zemlje karakteriše veliki obim robne razmene, koji se u poslednjih osam godina kretao u rasponu od 3,3 do 4 milijarde evra, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih usluga.

Foto: Confindustria Serbia
Foto: Confindustria Serbia

Italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kašo dobio je priznanje Confindustria Serbia za izgradnju mostova prijateljstva između Srbije i Italije i tim povodom izjavio: "Uprkos složenoj ekonomskoj situaciji, ove godine smo nastojali da uvećamo italijansko prisustvo u Srbiji tako što smo promovisali evoluciju od sektora \'labour intensive\' ka razvoju inovativnih sektora i izašli u susret novim mogućnostima koje Srbija nudi, a koja - kao što znate - akcenat stavlja na nove tehnologije i održivost. To smo uradili zato što oduvek verujemo i verovali smo i pre drugih u ovo tržište, i to ne samo kako bismo dali novu motivaciju odličnim bilateralnim odnosima, već i u skladu sa našom stalnom podrškom evropskoj integraciji Beograda".

Roberto Sestini, predsednik grupacije SIAD, kome je Confindustria Serbia uručila priznanje za industriju "Proizvodni lider", poručio je da je realizacija ove investicije omogućila da upoznaju poslovnu realnost u Srbiji u još optimističnijoj atmosferi u odnosu na period kada su donosili odluku da ovde izgrade fabriku.

"I uprkos pandemiji u toku izgradnje, iako je ceo svet bio pod striktnom sanitarnom kontrolom, sve zadužene osobe bile su maksimalno posvećene", naglasio je.

Patricio dei Tos, predsednik Udruženja italijanske privrede u Srbiji - Confindustria Serbia, poručio je da žele da pošalju jasnu poruku partnerima u Srbiji.

"Mi smo sa vama, mi smo ovde i bićemo ovde zato jer smo osobe i preduzetnici od poverenja. Ne razmatramo mogućnost da odemo i da odustanemo", kazao je.

Aldo Srabotič, predsednik grupacije Istrabenz plini obratio se prisutnima rečima: "Sa novim postrojenjem za punjenje gasova u Srbiji dobili smo i potrebni kapacitet kako bismo zadovoljili potrebe srpskog tržišta. Vidimo veliki potencijal na srpskom tržištu i verujem da ovom investicijom možemo doprineti razvoju tržišta tehničkih gasova u Srbiji".

Srđan Bogojev, generalni direktor Istrabenz plini Beograd, izjavio je da otvaranjem novog postrojenja u Šimanovcima žele da kvalitetom i poverenjem učvrste poziciju na tržištu, kao i dobre poslovne odnose sa partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.