Vesti -

Vujovićeva predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene FOTO

Beograd -- Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Reč je o radnom telu Vlade Srbije čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani Srbije.

Vujovićeva je navela da su u rad Saveta uključeni predstavnici ministarstava, akademska zajednica, civilni sektor i stručnjaci, kako bi se kroz dijalog svih strana dolazilo do najboljih rešenja, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko je na lestvici prioriteta Vlade Srbije. Prvi značajan korak smo napravili u martu, kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi. Kako bismo sa Ministarstvom rudarstva i energetike usaglasili donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, Ministarstvo koje vodim podržalo je izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji. Očekujem da ćemo, zajedničkim snagama, ubrzati izradu i usvajanje svih važnih dokumenata, i da će to biti moguće pre planiranog roka", rekla je Vujovićeva.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, radi se na izradi programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će identifikovati sektore na koje klimatske promene najviše utiču, kao i mere za najranjivije sektore. Ministarstvo, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, podržava i izradu više lokalnih planova prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

"Kada je reč o klimatskim promenama, aktivni smo na više polja. Sutra će biti održan Dijalog o klimatskim promenama, a u novembru će Republika Srbija ko-predsedavati na 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu. Naša vizija je da Srbija bude konkurentna i resursno efikasna ekonomija koja građanima omogućava nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu. U narednom periodu, bićemo još aktivniji, kako bismo dostigli taj cilj, za čistiju budućnost", rekla je Vujovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.