Vesti -

"Očekujem do kraja godine"

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će prvi deo garantne šeme Američke razvojne agencije (DFC) verovatno biti na raspolaganju preduzećima do kraja godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Vrednost je 400 miliona dolara.

"Mi smo sada u završnim razgovorima oko velikog sporazuma koji treba s njim da potpišemo, odmah nakon toga sledi pojedinačno potpisivanje sa poslovnim bankama i ja očekujem da ćemo do kraja godine imati i 400 miliona dolara njihove garantne šeme na raspolaganju mikro, malim i srednjim preduzećima", rekao je Mali za Tanjug.

Ističe da je dobro što je DFC prihvatio da dođe u Srbiju i što je njihovo sedište za ceo regionu upravo u Beogradu.

Mali navodi da će 400 miliona dolara našim preduzećima biti na raspolaganju po veoma povoljnim uslovima za obrtna sredstava i likvidnost, ali i za investicije.

Na pitanje da li bi realizacija dogovorenog sa DFC-om mogla biti brža, Mali je podsetio da je u SAD bila smena administracije, te da je taj proces usporio realizaciju dogovorenog.

"Potvrda nove administracije je da su potpuno posvećeni ovom programu, kako za našu zemlju, tako i za ceo region", rekao je Mali i dodao da je realizaciju usporila i pandemija.

Mali navodi da je prisustvo DFC-a od velikog značaja za kredibilnost naše zemlje, ali i za rast i razvoj naših malih, srednjih i velikih preduzeća.

"Ne isplaćujemo novac zbog izbora"

Mali je istakao da je Srbija, zahvaljujući ispravnoj ekonomskoj politici, u potpunosti finansijski stabilna zemlja i da će Vlada Republike Srbije, u skladu sa dobrim ekonomskim rezultatima, nastaviti da podržava i pomaže svoje građane i privredu u doba najveće ekonomske krize u celom svetu.

Mali je gostujući na TV Tanjug izjavio da je država ostvarila značajnu ekonomsku dobit i bolje rezultate od planiranih, te da je spremna da to podeli sa građanima.

Govoreći o najavljenoj pomoći za penzionere u iznosu od po 20.000 dinara, ministar Mali je naglasio da se ta isplata odnosi na sve penzionere, te da neće biti potrebno da se za tu pomoć prijavljuju.

"Kao što su dobili 100 evra prethodne godine, kao što su dobili prvih 30 evra ove godine, tako ćemo nastaviti i ubuduće. Dakle, prema evidenciji PIO Fonda isplaćivaćemo novac direktno na njihove račune", istakao je ministar.

On je dodao da država kontinuirano brine o penzionerima i da izdvaja značajna sredstva za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, onima koji su najviše pogođeni pandemijom, te da su to upravo naši najstariji sugrađani.

"Iz godine u godinu, otkako se završila fiskalna konsolidacija, mi povećavamo penzije. One su danas veće nego što su bile 2014. godine, a još važnija je činjenica da su penzije danas stabilne i sigurne. Srbija je 2014. godine bila na ivici bankrota, zemlja koja nije imala odakle da isplati novac za penzije, i to je posledica neodgovorne i pogrešne politike prethodne vlasti. Mi danas, iz godine u godinu, povećavamo penzije proporcionalno više nego što nam raste BDP i stopa inflacije", rekao je Mali.

Upitan da prokomentariše zbog čega je baš februar mesec odabran kao vreme isplate najavljene pomoći penzionerima od 20.000 dinara, ministar Mali je naglasio da vreme isplate nije vezano za političke prilike, te da država godinama unazad kontinuirano pomaže najstarijim sugrađanima kroz jednokratne isplate novčane pomoći i procentualno povećanje penzija.

"Ovde je reč o vođenju ozbiljne ekonomske politike koja se sprovodi iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Mi smo četiri godine zaredom imali suficit u budžetu i svake godine smo, u skladu sa mogućnostima, povećavali penzije i plate u javnom sektoru. Ovo se nije desilo odjednom, nego se kontinuirano pomaže našim najugroženijim kategorijama stanovništva. Složićemo se da naši penzioneri to zaslužuju. Zašto neko ne kaže da je protiv toga, da je protiv da damo penzionerima taj novac? Naš zadatak je da podignemo životni standard u što kraćem vremenskom periodu", istakao je ministar finansija.

Odlični rezultati

Govoreći o postignutim ekonomskim rezultatima u prvih šest meseci ove godine, Mali je izjavio da, usled odličnih ekonomskih pokazatelja u prvom polugodištu, očekuje da će stopa rasta BDP-a do kraja godine iznositi između 6,5 i sedam odsto.

"Što nam više raste BDP, imamo više prostora za povećanje plata, penzija, minimalne zarade i svih investicija, izgradnje puteva, škola, bolnica, vrtića...", rekao je ministar.

Ministar Mali se osvrnuo i na najavljeno povećanje minimalne cene rada, ocenivši da bi povećanje od 9,4 odsto bilo više nego što je projektovani rast BDP-a ove godine.

"Želimo da poguramo prosečnu zaradu u Srbiji. Nama je program Srbija 2025 najvažniji program kada su investicije i životni standard građana u pitanju. Najavili smo prosečnu platu od 900 evra i prosečnu penziju od 420 do 430 evra do kraja 2025. godine. Sa ovom politikom koju sprovodimo na dobrom smo putu da to i ostvarimo", naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, povećanje minimalne cene rada, za sobom već tri godine unazad povlači i smanjenje opterećenja na zarade, što predstavlja dodatni stimulans za privredu.

"Odluka o minimalnoj ceni rada je kompromis u pregovorima između sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Srbije. Nikada ne mogu biti potpuno zadovoljni i jedni i drugi, a Vlada Srbije donosi odluku imajući u vidu interese obe strane", objasnio je ministar.

Geoks

Odlazak Geoksa iz Vranja nije lepa vest, ali državno rukovodstvo intenzivno razgovara i radi na tome da dovede novog investitora i da veći broj radnika već u septembru dobije posao, izjavio je Mali.

Ministar kaže da je, prema njegovim informacijama, Geoks ispunio sve uslove iz ugovora, a da je njihov odlazak povezan sa pandemijom virusa korona, kao i sa tržišnom utakmicom koju nisu mogli da isprate i isplate veće plate radnicima.

Na pitanje da li su državne subvencije za strane investitore dobre, s obzirom da su, prema nekim informacijama, one u slučaju Geoksa bile nešto manje od celokupne investicije, Mali je odgovorio da sve države daju subvencije za dolazak investitora jer ih upravo to čini konkurentnijim u odnosu na druge.

"Sve države daju subvencije, da biste došli na mapu potencijalnih destinacija morate da budete atraktivni, inače će investitori da odlaze u Poljsku, Slovačku, Nemačku, Brazil...Moramo da se borimo za radna mesta", rekao je Mali.

Istakao je da je 2012. godine stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je na kraju prošle godine bila ispod 10 odsto.

Mali je dodao da je nezaposlenost smanjena otvaranjem fabrika i dovođenjem stranih investitora, a da je ta politika dovela do toga da privredni rast i plate budu veće.

"Bez direktnih stranih investicija ne možete da imate privredni rast i razvoj", rekao je Mali.

"Gradimo dugoročne odnose sa svima i borimo za investicije"

Ministar finansija izjavio je danas povodom susreta u Beogradu sa bivšim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Ričardom Grenelom, jednim od inicijatora Všingtonskog sporazuma, da je Grnelova poseta izraz nastojanja naše države da gradi dugoročne odnose sa svima i bori se za bolji životni standard i nove investicije.

"Ne bih mnogo o konkretnim projektima o stvarima o kojima smo razgovrali, bar to još nije za javnost", rekao je Mali za TV Tanjug upitan o čemu je tokom vikenda razgovarao sa Grenelom koji je bio u Beogradu.

Prema njegovim rečima, dobitna kombinacija - kombinacija vin vin je uvek kada postoji simbioza intreresa i kada se saradnja podigne i na lični nivo.

Mali je naglasio da je veoma važno da u Srbiju dolaze i Grenel i drugi predsavnici američke administaracije, sadašnje i bivše, kao i komapnije iz SAD.

Juče smo razgovarali i sa predstavicima američke kompanije o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara, rekao je Mali i naglasio da zainteresovanost Amerikanaca da dođu i investiraju u Srbiju, traže neke razvojne šanse i mogućnosti, dovoljno govori koliko se Srbija promenila koliko smo postali i atratkivna i kredibilna zemlja i kako nas drugačije vide ljudi iz inostranstva.

Na pitanje koliko mogu da nam pomognu lični odnosi i da nam donesu nove investicije, Mali kaže da uvek postoji mogućnost da se dogovorite kada priču o investicijama dignete na novo prijateljstva i poznantsva.

"Tešnje veze sa investitorima samo mogu doprineti još većem uspehu te investicije", rekao je Mali i dodao da će onaj ko investira i 100 dinara u Srbiju, kada ga budu pitali gde da investira još 100 dinara, ako mu se sviđa Srbija, uvek reći Srbija je sjano mesto za investiranje.

Mali je naglasio da je ipak uz sve te lične odnose, u koje se mora ulagati, važna baza zemlje, atraktivnost, kredibilitet, kada su naše obaveze u pitanju.

Grenel je nakon posete Beogradu, boravio u Tirani, gde se sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.