Vesti -

Brnabić očekuje 12 odsto rast BDP-a: "Otvoreni Balkan najlepša stvar od 1990-ih"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će u ponedeljak, 2.avgusta izaći procena rasta BDP-a za drugi kvartal ove godine i očekuje da će on biti 12 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/Koča Sulejmanović
Foto: Epa/Koča Sulejmanović

"Ako uspemo - od 1. januara 2023. nema granica za naše građane"; Novo ime - "Open Balkan"

Brnabić je kazala da je prognoza za drugi kvartal bila 10,2 odnosno 10,5 odsto, konstatujući da će rast u drugom kvartalu biti bolji od prognoziranog.

"Imaćemo bolju situaciju u budžetu krajem godine tako da ćemo moći da iz budžetske rezerve opet izdvojiti sredstva za lokalne samouprave", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika SDPS Muamera Bačevca o transferu novca iz budžeta Novom Pazaru.

Takođe je ocenila da je inicijativa "Otvoreni Balkan" između Srbije, Severne Makedonije i Albanije jedna od najlepših stvari koje su se desile u regionu od pre sukoba devedesetih godina.

Premijerka je na sednici Skupštine na kojoj članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika, odgovarajući na pitanje poslanika Stranke slobode i pravde Samira Tandira, koji je pozvao i Bosnu i Hercegovinu da se pridruži toj inicijativi, kazala da će, po prognozama, u zavisnosti od stepena implementacije, našem BDP-u ta inicijativa doprineti sa dodatnih tri odsto.

"To je neverovatno i to govori o tome šta možemo da uradimo i šta bismo mogli kada bi se ceo Balkan pridružio", kazala je Brnabić.

Ističe da je to neverovatno pozitivna inicijativa koju je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo i jedna od stvari koja je za našu ekonomiju i kvalitet života najznačajnija.

Kaže i da šalje signal saradnje, razumevanja, boljih odnosa, drugačije budćnosti na ovim prostorima.

"Šalje drugi signal za mlade ljude", kazala je Brnabić.

Dodaje da su u toj inicijativi važne tri stvari - lakša trgovina, lakši transport robe, zatim slobodno kretanje i otvaranje tržišta za ljude koji traže posao i treća saradnja u slučaju prirodnih katastrofa.

Foto: Darja Balšić
Foto: Darja Balšić

Brnabić je danas najavila da će od 1. januara 2020. godine biti uvedene dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih.

Premijerka je, na sednici Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, odgovarajući na pitanje poslanika SVM Akoša Ujheljija, kazala da su te olakšice planirane i zbog toga što je velika stopa nezaposlenosti u populaciji.

"U ovom trenutku planirane su dodatne poreske olakšice za zapošlvavanje mladih jer imamo visoku stopu nezaposlenosti nešto više od 20 odsto", kazala je Brnabić.

Dodatne olakšice, kako kaže Brnabić, posebno će biti za mlade koji treba da dobiju prvo radno mesto.

Ukazala je da program Moja prva plata ide dobro, a da se gleda sa ministrom finansija Sinišom Malim da se izdvoje dodatna sredstva i proširi se taj program.

Takođe, premijerka je najavila i smanjenje poreza za ulaganje u inovacije, razvoj kako bi se dodatno stavio fokus na investicije za dodatu vrednost.

"Nastavićemo sa investicijama u infrastrukturu, biće dodatni budžet za investicije u zaštitu životne sredine jer su i to investicije u infrastrukturu, zatim vodovodne, kanalizacione mreže, transfer stanice. Nadamo se da nećemo imati potrebe da toliko novca ulažemo u podršku privredi zbog posledica pandemije jer se nadamo da je najgore iza nas", kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.