Vesti -

Bliži li se uvođenje garantovane penzije i od čega to zavisi? VIDEO

Beograd -- Prema procenama, oko 230.000 ljudi u Srbiji starijih od 65 godina iz različitih razloga ne mogu da ostvare pravo na penziju.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Istovremeno, nemaju druge prihode i nisu korisnici drugih socijalnih davanja. Da bi se pomoglo tim ljudima, odnedavno se opet mogu čuti predlozi za uvođenje tzv. garantovane penzije.

Uvođenje garantovane penzije, doduše pod drugim imenom - socijalna penzija, bilo je planirano i Strategijom o starenju iz 2006. godine, ali to nikada nije realizovano.

Ovaj put, predlog stiže od ministra za brigu o selu Milana Krkobabića koji je pojasnio da je takva penzija, kao poseban vid socijalnog davanja, već zastupljena u susednim i evropskim zemljama. Ona u regionu iznosi oko 100 evra, dok bi u Srbiji, ukoliko bude uvedena, bila, okvirno, 12.000 dinara.

"Mi smo u više navrata razmatrali ovo pitanje i zdušno podržavamo da država treba da uđe u rešavanje ove mere kao jedne od važnih mera socijalne politike", kaže za TV Prva predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić i dodaje da je optimista.

"Mislim da postoje šanse da se u relativno brzom periodu dođe do pravičnog rešenja", dodaje Savić.

Da bi garantovana penzija mogla da zaživi, najpre bi trebalo da zaživi Zakon o socijalnoj karti, koji stupa na snagu 1. marta sledeće godine. Do tada, predstavnici penzionera su najavili da će sa čelnicima resornog ministarstva - Ministarstva za rad,zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja, organizovati niz sastnaka na tu temu.

A šta o garantovanim penzijama misle građani, pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.