Vesti -

Vučić objavio rezultate: "Jeste li to sanjali?"

Ljudi moraju da znaju da je nama Bosna i Hercegovina "četvrti partner", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA EFE/Andrej Čukić
Foto: EPA EFE/Andrej Čukić

Vučić: Ponosan sam, očekujem to i ove godine

"Opet možemo da budemo među prvima" FOTO

Vučić u poseti Priboju i Prijepolju: Otvara novu fabriku nemačkog investitora

"Ali kad kažem četvrti, de fakto i treći partner. A u smislu izvoza treći i, boga mi, sa dobrom šansom da u budućnosti bude opet treći jer će ih preteći jedna druga zemlja, ali će oni preteći jednu zemlju Evropske unije, jedino će Nemačka da pobegne daleko u odnosu na sve druge", kazao je Vučić novinarima u Briselu.

Nemačka nam je najveći partner, istakao je.

"Za nas tu ima mnogo partnera, važnih, dobrih, i sa svima njima imamo suficit. Morate da razumete - sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, prištinskim institucijama, čak sa Rumunijom, sa Bugarskom mi imamo suficit u trgovinskim i platnim odnosima", nabrojao je predsednik.

Kako je dodao, mi imamo uslovno govoreći snažnu ekonomiju.

"Slaba je naša ekonomija u poređenju sa ovim zapadnim, ali je mnogo snažnija od drugih. Ne zaboravite da je naša ekonomija 2014. godina bila na 33 milijarde ukupnog BDP-a, a ovu godinu završavamo na 50,5 milijardi", najavio je predsednik.

Naša ekonomija je, dodaje, skočila za više od 50 odsto za svega sedam godina.

"Jeste li to sanjali? Pričamo o čistim, jasnim brojevima. Zamislite da za isto 50 odsto možemo da skočimo u narednih 6 godina, a da nemamo poplave kao što smo imali 2014. i da nemamo koronu - znači možemo za 5 i po - 6 godina da skočimo do 77 - 78 milijardi. To nije ista zemlja, to je potpuno drugačija zemlja, to je zemlja koja može da bude članica Evropske unije što se tiče bogatstva i dobre ekonomije", poručio je.

Ali, zato nam je, kaže, potrebna dobra regionalna politika - mir i saradnja.

Vučić je naglasio da se Srbija ne plaši plaćanja svojih obaveza, te da nikome ne dugujemo ništa.

"Sve plaćamo na vreme. Putina sam upoznao 2013. godine gde sam se postideo, jer je čovek govorio da ništa ne plaćamo, ja sam onda rekao da ima sve da platimo i od 2015. mi ni dolar ne dugujemo", istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.