Vesti -

"Vrednost nalazišta 56 milijardi $, Srbija može da zaradi koliko i kompanija koja vadi litijum"

Beograd -- "Zahvalna sam što je SANU napravila konferenciju o 'Projektu Jadar'", kazala je u emisiji Fokus na Prvoj TV ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/dlpn
Foto: Depositphotos/dlpn

"Vrednost nalazišta jadarita je preko 65 milijardi dolara“, rekla je ministarka. "Bez obzira kolika je vrednost, država je postavila cilj da se oko rudnika mora živeti normalno. To će biti podzemni kop, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni kao drugde. Mi nećemo dozvoliti da se uništava sredina“, istakla je ona.

"Trenutno se rade sve studije zaštite životne sredine“, kazala je Mihajlovićeva.

Ekonomski značaj

Prema procenama, u ležištu jadarita nalazi se 12 odsto svetskih rezervi litijuma.

"Vrednost nalazišta jeste 56 milijardi dolara, ali Srbija je do sada mogla samo da naplaćuje nadoknadu na zemljište koje neka kompanija koristi. Mi smo izmenili Zakon o rudarstvi i sada država može da pregovara, ako hoćemo da imamo litijum i fabriku litijumskih baterija, a u tome je suština, da srbija ima fabriku električnih automobila, onda moramo da kroz investicioni sporazum tražimo više ulaganja u lokalnu zajednicu", kazala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima Srbija može na taj način da obezbedi jednak iznos prihoda koliko bi imala i ta kompanija.

"Velika bi šteta bila da samo ekstrahujemo sirovinu a da nemamo proizvode ili poluproizvode od nje", ističe ministarka.

"Finansijski smo dovoljno jaki da budemo u tom poslu, a proizvodnja električnih automobila je budućnost", dodaje ona.

"Samo od rudarenja govorimo o oko tri odsto BDP-a, dok bi fabrika baterija donela do osam odsto BDP-a, a fabrika automobila i do 15 procenata", kazala je Mihajlovićeva ukazujući na ekonomski značaj projekta.

"To je sada pitanje gde želimo da vidimo Srbiju u budućnosti, da li ćemo iskoristiti ovaj trenutak i ući u taj zeleni voz", istakla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.