Vesti -

Radna grupa Vlade utvrdila: Ziđin ispunio na vreme sve zahteve inspekcijskog tima

Kompanija Ziđin koper realizovala je naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, saopšteno je danas iz te kompanije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: SERBIA ZIJIN COPPER DOO
Foto: SERBIA ZIJIN COPPER DOO

Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim proverili su dan pre roka da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci.

"Konstatovano je da je Serbia Zijin Copper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti. Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika", navode iz Ziđina.

Kako se navodi u saopštenju, radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se da je majdanpečki rudnik učinio sve za doslednu realizaciju naoženih mera.

Kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bila obaveza Kompanije, kako navode, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara.

Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović rekao je da žele da "Serbia Zijin Copper" bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju.

"Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine", naglasio je Milijanović.

Predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje.

Predstavnici Ziđina naveli su da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak do konačne zamisli "da vode budu bistrije, a planine zelenije".

Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do "zelenog rudnika" i planu da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija.

U filtraži je već pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine obavljeni su i brojni poslovi oko pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.