Vesti -

Kostolac dobija međunarodno putničko pristanište: Početak rada - 2022?

Kostolac -- Vlada Srbije utvrdila je lučko područje kostolačkog pristaništa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, jovanjaric
Ilustracija: Depositphotos, jovanjaric

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović kaže da je u planu da se u narednom periodu izabere lučki operater, kako bi to međunarodno putničko pristanište bilo pušteno u rad u sezoni 2022. godine.

Kako je danas saopštila Agencija, Perović je rekao da će Agencija za upravljanje lukama uložiti sredstva u njegovu gradnju.

O izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Kostolcu i drugim razvojnim projektima u vodnom saobraćaju Perović je razgovarao sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem.

Perović kaže da investicija Agencije u izgradnju lučke infrastrukture u Kostolcu predviđa postavljanje šipova, komunalno opremanje i dovođenje plutajućeg objekta u upotrebno stanje.

"Kostolac je važna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum. Ovaj jedinstveni lokalitet privlači pažnju domaćih i stranih turista", naveo je Perović.

Otvaranjem pristaništa, dodaje Perović, predstavićemo bogatu rimsku zaostavštinu ljubiteljima kruzinga.

Naglasio je da je cilj Agencije da u naredne dve godine proglasi sva preostala pristaništa na Dunavu i investira u njihovu infrastrukturu.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović istakao je da će međunarodno putničko pristanište unaprediti turizam i lokalnu ekonomiju.

"Drago mi je što se vidi trud lokalne samouprave koja, zajedno sa Vladom Srbije i Agencijom za upravljanje lukama, radi na ovom projektu, i što se nazire konačan rezultat tog rada - doček prvih kruzera u Kostolcu", rekao je Pavlović.

Predstavnici Agencije i Grada obišli su lokaciju budućeg pristaništa i istakli da će najavljeni projekat doprineti daljem razvoju nautičkog turizma kako u Požarevcu tako i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.