Vesti -

Mit ili istina: Koliko zaista zarađuju programeri u Srbiji?

Beograd -- Misija sajta Hello World je transparentnost domaćeg IT tržišta, rekao je Marko Vučetić, sa tog sajta za zapošljavanje IT kandidata.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, Slphotography
Foto: Depositphotos, Slphotography

Na sajtu je više od 1.400 oglasa za zapošljavanje u IT sektoru i više od 3.500 komentara o poslodavcima. IT stručnjaci otkrivaju i koliko mogu da zarade u Srbiji.

Marko Vučetić rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da je dobro kod poslodavaca u IT sektoru fleksibilno radno vreme, mogućnost za napredovanje i usavršavanje, dobri međuljudski odnosi, kao i povratna informacija sa razgovora za posao.

IT insajder je platforma na kojoj svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, te iskustva sa razgovora za posao.

"IT insajder je prvi projekat ovoga tipa koji je pokrenut na domaćem tržištu. Podeljen je na dva dela gde zaposleni ocenjuju rad u kompanijama, a drugi gde ocenjuju iskustva za razgovor za posao", naveo je Vučetić i dodao da je čak 60 odsto pozitivnih komentara na njihovom sajtu. Objasnio je to time što su IT kompanije savremene kompanije koje prate trendove.

Zbog povećanja transparentnosti domaće IT industrije, prošle godine je IT insajderu dodata sekcija "Plate", gde zaposleni mogu anonimno da napišu neto iznos zarade.

"Prema upisu od 1.200 plata imamo podatke da je prosečna plata senior programera 1.750 evra, mediora 1.150 evra, a juniori počinju sa 750 evra zarade", rekao je Vučetić.

Naglasio je da je najviša plata, prema upisu na njihovom sajtu, 7.500 evra, i da je zarađuje softverski inženjer i lociran je u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.