Vesti -

Novi zakon i olakšice: Proverite da li ste među onima koji imaju pravo na besplatne kilovate

Beograd -- Očekuje se da se ove godine broj onih koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa poveća do kraja godine za dva ili čak i tri puta.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Kako prenose mediji, do toga bi trebalo da dođe zbog novina u Zakonu o energetici.

U Zakonu o energetici do sada su postojali samo zaštićeni kupci električne energije ili gasa, ali izmenama ovog akta uvodi se i energetski ugroženi kupac u oblasti toplotne energije, kojih prema procenama može da bude do 20.000, piše Alo.

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova - 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno.

Ova mera se automatski primenjuje na sve koji primaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, piše Alo.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Struja najskuplja u Nemačkoj

Kako je Blic nedavno pisao najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11 evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

Struja u Srbiji je poskupela u januaru ove godine za 3,4 odsto 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.