Vesti -

Stižu i penzije iz Kvebeka

Vlada Srbije usvojila je predlog ugovora o socijalnom osiguranju s ovom kanadskom pokrajinom.

Izvor: Politika/Jasna Petrović-Stojanović
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Šta su garantne penzije? "U Hrvatskoj 106, moj predlog da kod nas bude bar 107 evra" VIDEO

Kolika će vam biti penzija? Za 40 godina rada i minimalac, mesečno oko 21.000 dinara

Njime se reguliše ne samo radni staž nego i zdravstveno osiguranje budućih penzionera

Vlada Srbije usvojila je na predlog zakona o potvrđivanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između srpske i vlade Kvebeka. Ovim ugovorom se na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti i zdravstvenog osiguranja.

Zoran Panović, direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje kaže za "Politiku" da je sporazum potpisan u junu prošle godine i da sada treba da ga ratifikuju skupština Srbije i Kvebeka, inače glavnog grada istoimene kanadske pokrajine i najveći grad istočnog Kvebeka. Tada sporazum počinje i zvanično da važi a nakon tri meseca i da se primenjuje.

Ovim sporazumom naši ljudi u dijaspori, odnosno u pokrajini Kvebek imaće mogućnost da regulišu staž i ostvare pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i na zdravstvenu zaštitu prilikom lečenje i u Kvebeku i u Srbiji.

"Čak se išlo i korak dalje pa je dogovoren i sporazumom predviđen i program zdravstvene zaštite studenata dok borave u Kvebeku ili su na studijama u Srbiji, što konvencija s Kanadom, s kojom naša zemlja ima potpisanu konvenciju ne predviđa", naglašava Panović.

On kaže da Srbija s Kanadom odavno ima potpisanu konvenciju o penzijskom i invalidskom, ali ne i o zdravstvenom osiguranju koja pruža mogućnost našim ljudima koji rade u Kanadi da regulišu pitanje staža i penzije za godine za koje su im tamo uplaćivani doprinosi.

Duži rad postaje norma: U penziju tek sa 70 godina?

Kako se određuje visina penzije?

Sada se, međutim, prvi put potpisuje konvencija s Kvebekom koja ima gotovo najviše srpskih radnika.

"Svima njima će dobro doći kada sporazum počne da se primenjuje jer će im se priznati godine staža i imaće deo inostrane penzije, ali i trajno pravo na zdravstveno osiguranje", navodi prvi čovek ovog zavoda.

Upitan koji još srpski radnici širom sveta mogu da računaju na ostvarivanje ovog prava, Panović odgovara da se pregovara s predstavnicima Tunisa i Azerbejdžana.

U martu je bila druga runda razgovora, a pre 2019. što pokazuje da je pandemija sve poremetila pa su se i ovi pregovori odužili. Do sada je usaglašen sporazum o socijalnom osiguranju. Pregovara se i sa Azerbejdžanom, dok je konvencija s Kinom stupila na snagu 1. februara ove godine, nakon čega veliki broj kineskih radnika u Srbiji, ali i naših na Dalekom istoku ima regulisano pitanje staža i penzija.

Sporazum obuhvata i prava za slučaj nezaposlenosti za državljane obe zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.