Vesti -

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede: Kako popuniti dokumentaciju za prijavu na konkurs?

Želite da konkurišete za neki od programa Ministarstva privrede, ali niste sigurni kako?

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster

Iz pomenutog Ministarstva za B92.net savetuju kako da popunite neophodnu dokumentaciju za prijavu na konkurs i kome se možete obratiti za dodatnu pomoć.

Naime, kako je naš portal već pisao, Ministarstvo privrede sprovodi Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, a pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Oni moraju biti registrovani u Agenciji za privredne registre i imati zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Uz to, uslov za zadruge je da je zadruga uskladila svoja akta, organe i poslovanje sa Zakonom o zadrugama i da se podvrgla zadružnoj reviziji u poslednje dve godine. Navedeni uslov se ne primenjuje na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja. Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je zahtev za kreditnim sredstvima prethodno predložen za odobrenje od Fonda.

Više o tome koje uslove preduzetnici moraju da ispune da bi konkurisali za pomenuta sredstva i kolike iznose će dobiti pročitajte u posebnom tekstu.

Uz to, treba obratiti pažnju u koju svrhu možete da iskoristite dobijeni novac. Takođe, tu je i dodatna podrška - proces mentoringa, koji predstavlja stručnu pomoć koju u dužem vremenskom periodu stručno lice pruža privrednom subjektu. U zavisnosti od potrebe privrednog subjekta, za vreme sprovođenja programa, mentor može da alocira od 25 do 50 sati na jedan privredni subjekt.

Sem toga, Ministarstvo privrede od ove godine prvi put sprovodi i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade.

Pravo da se prijave na javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena, odnosno fizičko lice starosti do 30 godina. To znači da u privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena, odnosno jednog ili više fizičkih lica starosti do 30 godina i to minimum 51 odsto. Takođe, jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena, odnosno, fizičko lice starosti do 30 godina. Koliki su iznosi sredstava koji se dobijaju kroz pomenuti program možete naći u odvojenom tekstu.

Popunjavanje dokumentacije

"U okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, podnosilac zahteva treba da popuni formular zahteva sa kojim konkuriše, u koji se unose osnovne informacije u vezi sa privrednim subjektom koji konkuriše, njegovim poslovanjem i investicijom za koju potražuje sredstva po programu", objašnjavaju za naš portal u Ministarstvu privrede.

Kako dodaju, osim zahteva, podnosilac mora da popuni i poslovni plan u kome prikazuje svoju ideju, odnosno investiciju za koju potražuje sredstva po programu.

"Klijent se može obratiti akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji, koja je njemu lokacijski najbliža, radi pružanja besplatne pomoći u vezi sa popunjavanjem poslovnog plana i kompletiranja konkursne dokumentacije", napominju.

Spisak dokumentacije koju je neophodno da klijent podnese prilikom konkurisanja nalazi se u dokumentu Sadržaj potrebne dokumentacije.

"Takođe, ukoliko klijent ima nekih nejasnoća kod popunjavanja konkursne dokumentacije može se obratiti Fondu za razvoj Republike Srbije i Ministarstvu privrede", zaključuju u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.