Vesti -

Dan žena: Na neplaćene poslove lepši pol dnevno troši četiri sata više

Kakav je položaj žena danas?

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos,  martinan
Foto: Depositphotos, martinan

Neplaćeni rad u Srbiji vredi više od petine našeg BDP-a - ko ga obavlja?

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je za RTS, povodom 8. marta, Međunarodnog dan žena, da su žene i u sadašnjoj pandemiji korona virusa bile u prvim linijama borbe i da, "kada je ceo svet stao, one nisu".

Zorana Mihajlović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da su žene opterećenije i u težem položaju, i da neplaćene poslove dnevno rade četiri sata duže.

"Danas žene četiri sata duže rade, imaju neplaćenog rada od muškaraca. U kovid krizi se pokazalo da kad je svet stao žene nisu stale. One su i majke, vode računa o deci o onlajn nastavi, ali one su i one koje rade u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, staračkim domovima. Dakle, žene su zaista opterećene u ovoj krizi. Ono što država može i što država radi jeste da stvori uslove. Zakoni su uslov. Prvi korak jeste Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ja očekujem negde do maja da ćemo mi imati taj zakon i na sednici Vlade i u Parlamentu", poručila je Mihajlovićeva.

Ističe da je novim zakonom predviđena i zaštita zaposlenih žena i uživanje svih prava u slučaju odsustvovanja s posla zbog trudnoće ili roditeljstva.

"Neće baš moći više niko da vas pita o privatnom životu, da vam traži fotografije, da vas seksualno uznemirava, da vam kad odete na trudničko bolovanje smanjuje koeficijente, plate, da vam daje otkaze. To je ono što mi živimo svih ovih godina, to je ono što vidimo da se dešava svaki dan, ali se mi zaista istinski borimo da to promenimo. Srbija je po mnogim pokazateljima primer i u Evropi i u svetu", navela je ministarka.

Gošća Jutarnjeg dnevnika ističe da su posebno ugrožene žene sa invaliditetom, žene sa sela i Romkinje.

"Ovaj zakon prepoznaje sve. Zakon je predvideo kazne. Znači neće prosto moći da se dešavaju neke stvari koje su se dešavale", poručila je Mihajlovićeva.

Prema publikaciji Republičkog zavoda za statistiku žene su u Srbiji brojnije, obrazovanije, ali su više nezaposlene, na manje rukovodećih pozicija i sa nižim platama.

Nekome će 8. mart doneti nove šanse: Besplatna zanatska obuka za nezaposlene

Stopa zaposlenosti kod žena je 41 odsto, kod muškaraca 56 procenata. Prosečna zarada žena je za 8,8 odsto niža u odnosu na primanja muškaraca. Iako to Srbiju svrastava među zemlje sa najmanjim platnim jazom u Evropi, ukoliko se zarade posmatraju prema stepenu obrazovanja ili zanimanja, razlike u zarada su znatno veće u korist muškarca.

"Ako bi se malo vraćali u prošlost onda bi rekli da su ti podaci bili mnogo neravnopravniji pre recimo četiri, pet ili šest godina. Znate šta je važno, prvo je važna politička podrška. Pokazali smo da imamo političku volju i podršku, danas imamo rodno odgovornu Vladu i 11 ministarki, jedni smo od retkih koji su uveli rodno odgovorno budžetiranje, prvi van Evropske unije i Indeks rodne ravnopravnosti. To je već znak da država želi da uradi mnogo koraka u tom smislu", navela je Mihajlovićeva.

Prema indeksu Rodne ravnopravnosti koji se u našoj zemlji meri od 2016, Srbija zaostaje za evropskim prosekom. Najmanje razlike su kod ravnopravnosi u vezi sa očuvanjem zdravlja, a najveće u domenu novca.

"To vezano za domen zdravlja mnogo govori. Govori da smo uspeli da osvestimo žene koliko je važno da vode računa o svom zdravlju. Zdrava žena znači da je to žena koja može jednako da upravlja i da radi sa muškarcima", istakla je ministarka.

Međutim, kako kaže gošća Jutarnjeg dnevnika, predstoji još mnogo posla i da mora da se radi brže, jer jednaki uslovi za život i rad znače boljitak za celo društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.