Vesti -

Mali pozdravio saradnju s Kinom: Ziđin u septembru počinje veliku investiciju u timočki rudnik

Beograd -- Aleksandar Vučić najavio je da će kineska kompanija Ziđin u septembru započeti veliku investiciju i prve radove u timočki rudnik Čukaru peki.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Milovidov
Foto: Depositphotos/Milovidov

Ta investicija vredna je 474 miliona dolara

"Ziđin obavlja izvanrendan posao u Boru (RTB), zamolili smo ih da se još pozabave ekološkom zaštitom", rekao je Vučić i naglasio da ta kompanija dosta doprinosi rastu srpskog BDP-a.

Kako je rekao, ta kompanija je ostvarila dobre rezultate i rast u svim segmentima kada je reč o rudi, između 11 i 19 odsto.

Vučić je kazao da Linglong u Zrenjaninu realizuje veliku investiciju vrednu gotovo milijardu dolara i da će na jesen početi probna proizvodnja, a redovna početkom 2022. godine.

Predsednik je izrazio očekivanje da će probna i redovna prozvodnja u kineskoj fabrici Sin ju u Nišu početi pre kraja godine, kao i da će tu biti zaposleno 1.000 radnika.

Predsednik očekuje još veći priliv kineskih investicija u narednom periodu.

"Dolaze novi kineski investitori i imamo još mnogo projekata", rekao je Vučić.

Naglasio je da je za srpsku ekonomiju važan i kineski HBIS koji je uspešno preuzeo Železaru Smederevo.

Vučić je napomenuo da se HBIS suočava sa veoma teškim uslovima zbog restrikcija za uzvoz lima, ali da ta kompanija obezbeđuje posao za 5.200 ljudi, kao i da od njenog rada zavisi još oko 10.000 koperanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.