Vesti -

Knjigovođama "dogorelo do noktiju": "Radimo bez pauze, a obaveze se gomilaju"

Čačak -- Dvadeset i četiri sata, sedam dana nedeljno – toliko sada traje radni dan knjigovođa širom Srbije.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U papirima i brojkama su, kako kažu "do guše", a elektronska aplikacija Agencije za privredne registre koja je trebalo da im olakša podnošenje godišnjih izveštaja zapravo im otežava jer više nije u funkciji, nego što jeste.

"Prethodna godina bila je izuzetno teška, obaveze koje su na knjigovođama konstantno se gomilaju, a sada je došlo do kulminacije. Sistem je totalno zagušen, veliko je opterećenje na samoj aplikaciji, a rok koji je dat do 01. marta je bilo nemoguće ispuniti, iako bukvalno radimo bez pauze, dan i noć. Nekoliko dana pred zaključenje Agenciji za privredne registre predato je samo 61 odsto izveštaja, a ostatak je bilo nemoguće podneti u tako kratko predviđenom roku", izjavila je za RINU, Verica Brković knjigovođa iz Čačka.

Epidemija koronavirusa, veliki broj obolelih obveznika, onih koji su u izolaciji, dodatno su otežali i inače jako tešku situaciju. Broj poreskih obveznika u odnosu na prethodni period povećan je za 70.000 hiljada, a broj knjigovođa se nije znatno povećao.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Udruženje knjigovođa je nadležnima predalo molbu da rok bude produžen do 31. marta, ali još uvek nismo dobili nikakav odgovor. Poreski sistem treba da bude jedna koherentna celina i ukoliko samo jedna karika zakaže, može doći do velikog problema. U ovom slučaju ta karika su knjigovođe, ali mi smo potpuno nemoćni kad je u pitanju ovakva konstelacija obima posla i zadatih rokova. Produžetkom roka dobili bi se potpuniji, kvalitetniji izveštaji iz kojih bi mogli da se crpe adekvatni podaci", naglasila je Verica Brković.

"Poslovi se obavljaju elektronski, knjigovođe moraju sve to da urade kako zakon nalaže, rokovi su zgusnuti, a zahteva je sve više i nerealno je očekivati da pod tim rokovima oni mogu biti ispoštovani", zaključila je Brković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.