Vesti -

Ruda sa Novog Cerova stiže za dva sata

Bor -- Ruda iz Novog Cerova, rudnika iz sastava kompanije Srbija Ziđin koper, za dva sata stiže u kriveljsku flotaciju zahvaljujući novim pumpama za hidrotransport.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Milovidov
Foto: Depositphotos/Milovidov

Ziđin isporučio Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata FOTO

Zijin najavljuje "zelene rudnike" u Srbiji - investicija od 1,26 milijardi dolara

Nove mašine u Majdanpeku: "Zabeležili smo proizvodnju kakvu niko u rudniku ne pamti" FOTO

Fabrika drobljenja i mlevenja dobila je pre toga novu primarnu čeljusnu drobilicu i novu tercijarnu drobilicu HP6, objavilo je Kolektiv, glasilo kompanije Serbia Ziđin Bor koper.

"Imamo jednu radnu i jednu rezervnu liniju hidrotransporta. Linija 1 je nova, za nju su kupljene nove Mecove pumpe, dok je linija 2, iako stara, u funkciji i dalje. Ona će ''u igru'' kada bude došlo vreme da se servisira prva. Sada bez ikakvih problema hidrotransportom ka kriveljskoj flotaciji otpremamo 8.000 do 8.500 tona rude dnevno, a plan je da za dva meseca sa postojećom opremom dokažemo i kapacitet od 10.000 tona rude", kaže rukovodilac Fabrike drobljenja i mlevenja u "Novom Cerovu" Dragan Perić.

Kada prethodno obrađena ruda iz zgušnjivača stigne do hidrotransporta, gde je nedavno instalirana nova linija, "Mecove" nove pumpe guraju kroz cevovod dužine 11 kilometara materijal do kriveljske flotacije,

Fabriku drobljenja i mlevenja u "Novom Cerovu" čine četiri celine.

Tu su primarno, potom sekundarno i tercijarno drobljenje sa prosejavanjem, pogon mlevenja i hidrotransport.

Ruda bakra koju otkopaju rudari mora najpre da prođe "tretman" u ovim pogonima, pa da dođe do zgušnjivača prečnika 70 metara, da bi odatle ušla u 11 kilometara dugačak cevovod hidrotransporta.

Njime putuje oko dva sata do kriveljske flotacije, gde je čeka finalni tretman - flotiranje.

Proizvod koji pumpe hidrotransporta usmeravaju ka kriveljskoj flotaciji je gustine 1.300 do 1.350 kilograma po kubnom metru.

Fabrika drobljenja i mlevenja zapošljava 105 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.