Vesti -

Obraćate li pažnju na oznake na kućnim uređajima? Uskoro bi mogle da se promene

Evropski standardi ponovo se menjaju - ovoga puta na polju energetske efikasnosti uređaja za domaćinsto.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kako za B92.net navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, EU je 2017. godine usvojila Regulativu 2017/1369, koja uvodi novo označavanje proizvoda. Šta to podrazumeva?

"Uvedene su nove metodologije za proračun Indeksa energetske efikasnosti različitih uređaja, stare oznake su reklasirane i ukinute su klase veće od A (A+, A++ i A+++). Takođe, donekle je izmenjen sam izgled oznake. Međutim, od 01.03.2021. to će važiti za samo 5 od navedenih uređaja (mašine za pranje veša, mašine za pranje posuđa, televizore, frižidere i sijalice). Za ostale uređaje će još važiti stare oznake, dok se ne propišu novi delegirani akti u EU", objašnjavaju u Ministarstvu.

Ono dodaju da ubrzano rade na donošenju ovih 5 novih propisa, da bismo ostali usklađeni sa zahtevima EU i u pogledu oznaka, i u pogledu zahteva koje treba da ispune prodavci i isporučioci.

"Očekujemo i mi donošenje ovih novih propisa o označavanju u najskorijem roku, dok će za ostale proizvode važiti staro označavanje sve dok važi i u EU", poručuju.

Kakve oznake trenutno važe u našoj zemlji?

U ovom trenutku u Republici Srbiji, kao i u EU, proizvodi na tržištu mogu prema klasi energetske efikasnosti biti svrstani u jednu od 7 klasa od A do G, uz postojanje još tri dodatne pomenute klase A+, A++ i A+++.

"Klase su uvedene da bi na jednostavan i slikovit način, uz vizuelno obeležavanje određenom bojom, ukazale kupcu na efikasnost uređaja prilikom njegovog korišćenja. Klasa A i više ukazuju na najefikasnije uređaje koji postoje na tržištu, dok je za niže klase od A (B, C, D, E, F i G) karakteristična sve veća i veća potrošnja uređaja, što se više udaljavamo od klase A", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Kako kažu za naš portal, u našoj zemlji su oznakom energetske efikasnosti označeni sledeći uređaji: televizori, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, električne sijalice, frižideri, klima uređaji, pećnice, mašine za sušenje veša, grejači prostora i grejači vode. Za sve, od prethodno navedenih uređaja, Ministarstvo je usvojilo pojedinačne pravilnike kojima se reguliše označavanje tih uređaja, sadržaj liste sa podacima i tehničke dokumentacije, kao i zahtevi koje isporučilac ili prodavac treba da obezbede, i ti zahtevi su usklađeni sa zahtevima koji su u odgovarajućoj EU regulativi.

Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock
Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

Šta određuje koja oznaka će stajati na kom uređaju?

"Kad je reč o određivanju klase energetske efikasnosti, to jest da li će neki uređaj nositi oznaku A ili neku nižu, ključan je parametar po nazivu Indeks energetske efikasnosti. Propisima je uređeno kako se, za bilo koji od uređaja, taj indeks određuje - uglavnom je reč o potrošnji uređaja u nekim standardizovanim uslovima rada. Zavisno od vrednosti ovog indeksa uređaj se svrstava u neku klasu", navode naši sagovornici.

Naglašavaju i to da koji će biti opseg vrednosti indeksa, za neku određenu klasu, predlažu stručna tela angažovana od strane Evropske komisije.

I u EU i u Republici Srbiji, označavanje energetske efikasnosti je obavezno za proizvode za koje postoji odgovarajući tehnički propis. Ukoliko za proizvod nije propisano obavezno označavanje energetske efikasnosti, proizvod se stavlja na tržište bez oznake. Sama oznaka mora da bude vidljiva, sadržaj oznake je propisan odgovarajućim pravilnikom, a najčešće oznaka sadrži informaciju o godišnjoj potrošnji energije uređaja o kojem je reč.

"Oznaka sadrži i druge elemente zavisno od propisa i specifičnosti uređaja. Generalno oznaka energetske efikasnosti bi trebalo da bude prva informacija za kupca o energetskim karakteristikama uređaja. Zatim je tu lista sa podacima u kojoj se nalaze ostale relevantne informacije", napominju.

Koliko se poštuju propisi?

Veći uvoznici i zastupnici proizvođača, naročito ako je reč o evropskim proizvođačima dobro su upoznati sa propisima i trude se da ih ispoštuju, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ovom ministrastvu su se više puta obraćali u vezi sa pitanjima o uvođenju oznaka energetske efikasnosti u Republici Srbiji, primeni propisa i aktuelnim problemima i inicijativama. Što se tiče prodavnica često situacija zavisi od menadžera prodavnice i njegove informisanosti, prema rezultatima istraživanja stanja na tržištu koje je urađeno u okivru aktuelnog IPA 16 projekta koji Ministarstvo sprovodi. Nadležni organ za kontrolu primene ovih propisa je Tržišna inspekcija (Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija) i njihova uloga nije samo da sankcionišu već i da savetuju i dodatno informišu aktere na tržištu", zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.