Vesti -

"Nema šale sa narodnim parama"

Beograd -- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da nije ni u privatnom sektoru dozvoljavao da izvođači postavljaju rokove.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kako kaže, nije ni sa svojim novcem dozvoljavao izvođačima da vode svoju politiku investiranja i poslovanja, pa naročito ne želi to da dozvoli kada je u pitanju narodni novac.

Tomislav Momirović podseća da već decenijama traje investiranje u obilaznicu oko Beograda.

"Smatram da nisam došao ovde da bih slao upozorenja i izražavao negodovanje. Ni kada sam radio u privatnom sektoru sa svojim novcem nisam dozvoljavao da izvođači postavljaju rokove i vode svoju politiku investiranja i poslovanja, a naročito ne želim to da dozvolim kada je u pitanju narodni novac", naglašava Momirović.

Ističe da je njegov zadatak da kompletna obilaznica do Bubanj potoka bude završena do jeseni 2022. godine, a tuneli "Lipak" i "Železnik" u naredna dva meseca.

"To će morati da bude završeno i ne mogu ljudi koji su dali jedne rokove olako da kažu – nama je komfornije da završimo za dva-tri meseca", naglašava Momirović.

Kaže da je teško objasniti ljudima da njegova poseta gradilištu u ponedeljak nije bila režirana.

"Možemo da pričamo o tonu i načinu komunikacije, ali voleo bih da svi razumeju u kakvoj se situaciji nalazimo. Ovo je sigurno najveći investicioni talas u istoriji ove zemlje", ističe Momirović.

Kaže da je dok je radio u privatnom sektoru u komunikaciji sa radnicima često bio i oštriji.

"U tim uslovima, nama je prioritet da završimo te auto-puteve. Šta sam mogao da im kažem? Da ćemo ići na arbitražu, da se ne slažem, da sam ljut", pita Momirović.

"Nema šale i kompromisa sa narodnim parama"

Ministar Momirović ističe za RTS da je na svakom koridoru prioritet da se rokovi ispune.

"Ima previše investicija, a nas nije dovoljno. Pratimo sve investicije i trudimo se da budu završene u roku. Rokovi koje mi postižemo su ispred ugovornih rokova", navodi Momirović.

Kaže da je svako gradilište već obišao i sve upozorio da moraju da se drže rokova i ne pristupaju olako poslu.

"Nema šale i kompromisa sa narodnim parama i javnim investicijama. Morate da napadate svaki rok. Ako pustite 15 dana, pustićete i dva meseca. Ako pustite dva meseca, nikada nećete završiti", ističe Momirović.

Kaže da problemi počinju kada počnu da se sprovode velike investicije.

"Nismo prihvatili da koronavirus ili bilo šta drugo bude opravdanje da se stane ili uspori. Nismo zaustavili projekte", naglašava Momirović.

Najavljuje da će do kraja godine biti završena i brza pruga između Beograda i Novi Sada.

"Naše kompanije moraju da menjaju percepciju ponašanja, da budu mnogo produktivnije i komercijalno orijentisane. Moramo brže i jače da investiramo. Kada to bude završeno, onda će mi komunikacija biti prioritet", objašnjava Momirović.

Direktna veza između infrastrukture i društvenog bruto proizvoda

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović kaže da se poslednjih nekoliko godina ubrzano, ali i diferencirano radi na izgradnji infrastrukture.

"Nemamo više samo jednu grupu izvođača koji dolaze iz jedne grupe zemalja nego smo to veoma dobro raširili i po pitanju drumova i po pitanju pruga", smatra Aćimović.

Kaže da su različiti testovi potvrdili da postoji direktna veza između ulaganja u infrastrukturu i podizanja društvenog bruto proizvoda.

"Ako gledamo samo regione kroz koje prolaze najvažniji koridori, imamo povećanu bruto dodatu vrednost za nekoliko procenata", navodi Aćimović.

Kaže da je prosečna udaljenost lokacija investicija od koridora 22 kilometra.

"Što je vrednija investicija, ona se bliže locira nekom koridoru, jer svako hoće svoj kamion odmah da stavi na auto-put", ističe Aćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.