Vesti -

Železničari najavljuju obustavu rada zbog kolektivnog ugovora: "Plate ispod minimalca"

Beograd -- Predstavnici više sindikata srpskih železnica najavili su danas da će organizovati obustave rada zbog primene novog kolektivnog ugovora od 1. januara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/gyn9037
Foto: Depositphotos/gyn9037

Na taj korak odlučili su se pošto će, kako su rekli na konferenciji za medije, sa novom cenom radnog sata više od 50 odsto železničara imati primanja manja od minimalne zarade.

Konferenciju je organizovao Glavni štrajkački odbor, zajedno sa Savezom sindikata železnicara Srbije, Sindikatom Srbija kargo, Nezavisnim sindikatom železničara Srbije, Sindikatom železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost" i Rregionalno-granskim sindikatom železnice Srbije.

Predsednik sindikata železničkog saobraćaja "Nezavisnost" Zoran Vučković preneo je da je glavni zahtev železničara da cena radnog sata bude u skladu da sa zakonom.

On je pojasnio da je cena radnog sata do 1. januara bila 73,84 dinara, a od 1. januara se primenjuje novi kolektivni ugovor, koji je potpisan 4. i 5. januara, po kome je cena sata 77,53, što je manje od zakonskog propisanog minimalca.

Sa tom cenom radnog sata 50 odsto radnika železnice je ispod minimalne zarade, naveo je on.

Podsećanja radi, minimalnca cena rada je od 1. januara povećana za 6,6 odsto.

Takođe, železničari traže bolje uslove rada i veći broj osoblja u saobraćaju, ukazuju na loše restrukturiranje, kao i nedovoljnu bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, kazao je Vučković na konferenciji u Medija centru.

Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, Vučković najavljuje da će biti organizovana prvo jednočasovna obustava rada, a onda i generalni štrajk na železnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.