Vesti -

Evo zbog čega će Srbija najbolje proći kroz korona-krizu VIDEO

Beograd -- Srbija će najbolje proći kroz korona-krizu, ocenio je nemački list "Bild".

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos/ilixe48
Foto: Depositphotos/ilixe48

U članku "Zašto korona pravi veliku razliku i zašto Srbija tako dobro prolazi kroz krizu", "Bild" ukazuje na to da prognoza Evropske komisije potvrđuje prvo mesto Srbije u Evropi.

Finansijska kriza izazvana pandemijom koronavirusa produbila je razlike u BDP-u između država više nego bilo koja do sada. Nemački list "Bild" ocenio je da je ta država suočena sa padom BDP-a od 5,5 odsto, a prema zvaničnim informacijama, gotovo svaka država Evrope će doživeti pad od oko 10 procenata.

"Tačno je da će Srbija ekonomski gledano da prođe manje oštećena od nekih drugih zemalja Evrope, kao što su Nemačka, Francuska, Italija, Mađarska, Hrvatska itd. Srbija će imati mnogo manju recesiju, odnosno pad BDP-a nego ove zemlje", kaže za Prvu TV ekonomista Mihailo Gajić.

"Srpski pad će biti najmanji u Evropi, samim tim naša ekonomija će biti u najmanje lošoj situaciji. Daleko je to od dobre situacije, jer je to pad od 1-1,5 posto", kaže Dušan Stojaković, urednik ekomske redakcije "Večernjih novosti".

Kao faktore koji utiču na dobre rezultate Srbije, "Bild" je naveo povećan izvoz poljoprivrednih dobara, činjenicu da Srbija ne živi od turizma, ali i finansijska pomoć države pogođenim privrednim granama.

"Pomoć privredi je zapravo jako pomogla ali to nije jedina stvar, ne čak ni glavna koja je uticala na stanje u privredi Srbije trenutno", kaže Gajić

"Poljoprivredna industrija je gotovo 50 posto naše privrede, a uslužne delatnosti su tek na polovini. Kad kažem geografija i ona je povezana sa strukturom, mi nemamo more, svetske poznate znamenitosti", objašnjava Stojaković

I pored dobrih rezultata, stručnjaci upozoravaju da je Srbija i dalje vezana za svetsku ekonomiju. "Ova kriza koju trenutno živimo, ne samo zdravstvena, jedna je od najvećih koja je zadesila čovečanstvo i mi ćemo rezultate osećati narednih ne samo godina, nego i decenija", kaže Stojaković.

Prema procenama Evropske komisije, 2021. Srbiju očekuje rast od 4,8 procenata BDP, a 2022. bi taj procenat trebalo da iznosi 3,8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.