Vesti -

Kad opet očekivati 1300 RSD od akcija: Legle 2 dividende, koliko je daleko najveća uplata ikad?

Dividende od po nekoliko desetina ili nešto više od stotinak dinara na ime besplatnih akcija, ponovo su u fokus stavile temu o najvećoj uplati do sada.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, Kolobsek
Foto: Depositphotos, Kolobsek

Ona je iznosila 1.300 dinara. Toliko je, naime, dobio svaki građanin, njih ukupno dva miliona, koji nisu prodali besplatne akcije Aerodroma "NIkola Tesla".

Od tada je prošlo punih godinu i po dana. Pravo na isplatu su imali građani koji su akcije Aerodorma posedovali poslednji dan u 2018. godini, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

I u tu leži odgovor na pitanje koje građani ponovo postavljaju ovih dana, a koje glasi kako to da sada dobijamo po stotinak dinara, a bilo je i deset puta više.

Cela priča leži u tome da kompanije koje su podelile besplatne akcije svake godine akcionarima isplaćuju dividendu. Kolika će dividenda biti, zavisi od toga kako je kompanija poslovala, odnosno od njene dobili, kao i udela profita koji isplaćuje akcionarima, piše Blic.

Tako je, recimo, prethodnih dana Telekom isplatio dividendu od po 68 dinara, a NIS od ukupno 115 dinara za po pet akcija, koliko ih je država dala građanima 2010. godine.

Do sada od dividende 4.600 dinara

Do sada su po osnovu dividende, tri kompanije Aerodrom, NIS i Telekom, građani dobili po 4.600 dinara. Prethodnih godina pojedine kompanije su građanima isplaćivali i po nekoliko stotina.

S druge strane, najveća uplata do sada po 1.300 dinara, bila je kako smo naveli po osnovu ugovora naše kompanije sa Francuzima o koncesiji, i nije bila direktan proizvod dividende.

Novac od dividende možete da podignete odmah - pritom ništa nećete izgubiti, jer njegovim podizanjem ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

S druge strane, ako niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, na računu, ukoliko prodate akcije, možete da imate nešto više od 10.000 dinara.

Trenutna cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi je 575 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, vredi ukupno 2.870 dinara. Akcija Aerodroma vredi 942 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.