Vesti -

Turistička agencija u stečaju, vraća novac putnicima

Beograd -- Agencija MM gold iz Čačka vratila je pun iznos novca putnicima za 30 odsto rezervisanih aranžmana i otišla u stečaj, jer nije mogla da kupi polisu osiguranja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, netfalls
Foto: Depositphotos, netfalls

I preostalim putnicima će novac biti vraćen jer su putovanja osigurana, rekla je danas direktorka i vlasnica te agencije Milka Čolaković.

Ona je za Betu rekla da više nije mogla da izdrži "psihološki rat" između agencija, osiguravajućih društava i države i neizvesnost da li će se turističkim agencijama omogućiti da kupe polise osiguranja putovanja, što je istovremeno i licenca za poslovanje.

"Problem nije nastao odjednom, mesecima se razgovara sa osiguravajućim društvima da li će ponuditi polise koje u situaciji kada zbog pandemije nema putnika i prihoda, a time ni rizika, agencije mogu da plate umesto što im se nude po astronomskim cenama", rekla je Čolaković.

Dodala je da ni banke, koje po zakonu mogu da izdaju garancije, nisu zainteresovane, a ako i ponude garancije su preskupe jer za osiguranu sumu od, na primer 200.000 evra agencija treba jednokratno da plati 11.000 evra, u situaciji kada se ne zna koliko će pandemija koronavirusa trajati.

Osiguravajuće kuće u Srbiji su nekoliko dana pred isticanje polise osiguranja putovanja 1. oktobra najavile da ne žele više da osiguravaju putovanja zbog visokog rizika tokom trajanja pandemije i ne prihvataju predlog da se cena polisa odredjuje prema prometu.

Na pritisak države osiguravajuće kuće su malobrojnim agencijama ipak poslale ponude za nove polise, a prema domaćim propisima garanciju putovanja mogu da izdaju i banke, ali su još nezaintresovanije ili nude previsoke cene.

"Zapali smo u začarani krug koji država ne može da reši. Kao profesionalni turistički radnik koji je stekao iskustvo u JAT-u i Kon Tikiju i vodi agenciju 13 godina bez dinara neplaćenuh obaveza više nisam imala drugog rešenja, osim da uvedem stečaj, otpustim radnike i ugasim agenciju", rekla je Čolakovićeva.

Istakla je da je pokušala da spas pronađe u podizanju keš kredita od 150.000 dinara u tri banke, ali da su je odbile sa obrazloženjem da posluje u rizičnom sektoru. Na zahtev za kredit za likvidnost koji je u maju uputila Fondu za razvoj, kako je rekla, još nema nikakvog odgovora. Čolakovićeva je rekla da je jedan grčki partner bio korektan i vratio novac koji je odmah vratila putnicima za 30 odsto aranžmana, ali da posle toga više nije bilo rešenja za nastavak poslovanja.

"Svim putnicima će biti vraćen novac i o tome će biti obavešteni pojedinačno, samo je potrebno malo strpljenja dok se obradi dokumentacija", rekla je Čolakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.