Vesti -

"Vansi će aerodrom učiniti vazdušnim centrom Jugoistočne Evrope" FOTO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na modernizaciji i izgradnji Aerodroma "Nikola Tesla".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ
Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ

On je izjavio da je uveren da će francuski koncesionar "Vansi" svojim ulaganjima, beogradski aerodrom učiniti centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope.

Momirović je podsetio da je "Vansi" najavio da će u modernizaciju aerodroma uložiti 732 miliona evra, a da će svi planirani radovi biti gotovi u naredne tri godine.

"Radovi na modernizaciji aerodroma me kao člana Vlade Srbije ispunjavaju ponosom, a oni su rezultat trijumfa politike koja je vođena u prethodnom periodu i trijumfa predsednika Republike koji je započeo pregovore sa Vansijem", rekao je Momirović novinarima na aerodromu.

Ističe da Vlada Srbije i francuska kompanija dele istu viziju, a to je da beogradski aerodrom može da opsluži 15 miliona putnika godišnje.

Ministar je istakao da će i problemi koje je izazvala pandemija virusa korona ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja.

Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ
Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ

Kaže da će država pružiti maksimalnu podršku razvoju avijacije i aerodroma u narednom periodu, kao i da koncesionaru "Vansiju" takođe stoji kao podrška.

Apelovao je na rukovodstvo aerodroma da se i u narednom periodu, kao i do sada, pridržavaju epidemioloških mera, kako bi se sačuvali životi i zdravlje putnika i zaposlenih na aerodromu.

Generalni direktor "Beogradskog aerodroma" Fransoa Berizo je rekao da su radovi na modernizaciji i izgradnji aerodroma započeli ove godine i da se odvijaju bez većih zastoja uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Istakao je da ulaganja pokrivaju sve glavne aspekte koji će proširiti kapacitet aerodroma, a pod tim se, dodaje, podrazumeva proširenje terminala, izgradnja piste, parking mesta za vazduhoplove, parking mesta za automobile, kao i postrojenja koja čuvaju životnu sredinu.

Berizo kaže da je deo radova već završen, kao što je, navodi, parking za automobile.

Radovi koje su danas ministar i rukovodstvo aerodroma obišli jesu oni na proširenju terminala, a Berizo ističe da su oni najznacajniji jer će doneti dodatne kapacitete aerodromu.

Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ
Foto: TANJUG, NIKOLA ANĐIĆ

Dužina tog objekta biće 400 metara, imaće osam novih izlaza, dodatni sprat za bolju uslugu putnika i kao takav predstavlja, kaže Berizo, ključnu tačku u celokupnoj modernizaciji i proširenju.

Najavio je da će svi radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Berizo navodi da je ova zdravstvena kriza uticala na poslovanje svih aerodroma u svetu, pa tako i na beogradski, jer je izgubila veliki deo svojih aktivnosti.

"Svakog dana činimo sve što možemo da umanjimo posledice krize, ali i uprkos tim izazovima mi ni u jednom momentu nismo obustavili radove. Bićemo ovde kao koncesionar 25 godina i čast nam je što smo partneri Vlade Srbije", naglasio je direktor.

Prezentaciju o proširenju i izgradnji radova pokazao je tehnički direktor Beogradskog aerodroma Nikola Brus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.