Vesti -

"Rast premije osiguranja 2,2 odsto, sektor će zadržati stabilnost i u krizi"

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je sektor osiguranja u prva tri tromesečja ove godine ostvario pozitivna kretanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, GoranJakus
Foto: Depositphotos, GoranJakus

Ostvaren je rast ukupne premije osiguranja od 2,2 odsto, a pre svega u segmentu imovinskog, dobrovoljnog zdravsvenog i osiguranja motornih vozila.

Taj rast je, ipak, značajno manji od prošečnog desetogodišnjeg rasta, što upozorava na to da pune efekte pandemije možemo tek očekivati, rekla je Tabaković na Srpskim danima osiguranja.

Ukazala je da smo, ipak, u proteklom periodu uspeli da održimo stabilnost sektora osiguranja što potvrđuju pozitivna kretanja pokazatelja adekvatnosti kapitala i profitabilnosti, kao i ostvaren neto pozitivan rezultat od 11,1 miljarde dinara.

Guvernerka NBS rekla je da u prethodnom periodu nisu uočeni problemi sa likvidnošću društava za osiguranje i reosiguranje i da su ona sačuvala vrednost investicionog portfolija, kao i da su obezbeđena sredstva tehničkih rezervi.

Sektor osiguranja, kao i sve druge delatnosti, nalazi se u nesvakidašnjem periodu zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ali je uverena da će osiguranje u Srbiji uprkos tome zadržati svoju poziciju i dalje ojačati.

Srpski dani osiguranja otvoreni su danas u Aranđelovcu, prvi put onlajn i pod simboličnim nazivom "Prijatelji, kako ste", sa centralnom temom koliko je pandemija kovida 19 uticala na osiguravajuće kuće i banke ukazujući na značaj osiguranja u vreme krize.

"Osiguranje se kao i sve druge delatnosti nalazi u nesvidkašnjem preiodu u kojem treba pronaći načine da se preomoste sve poteškoće sa kojima se suočavamo. Verujem da imamo i znanja i volje i da će osiguranje zadržati svoju poziciju u budućnosti, ali i da će ojačati", poručila je Tabaković.

Rekla je da je potreban neposredan dijalog svih učesnika kako bi se pokrenulio procesi aktivnosti na dobrobit osiguranja i privredne delatnosti.

Guvernerka je naglasila da je pademija nametnula mnogo izazova kako da se nosimo sa ograničenjima zdravstvenih mera i kako organizovati poslovanje i obezbediti nesmetano obavjanje privrednih aktivnosti i sačuvati što veći broj radnih mesta, kao i stabilnost ukupnog fiannsijskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.