Vesti -

"Srbija može da se pohvali modernim auto-putevima"; "Iza nas je završen Koridor 10, Koridor 11"

Beograd -- Srbija ima više od 67.000 aktivnih gradilišta, završen Кoridor 10, više od 500 kilometara obnovljenih pruga, poručila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, uputila je pismo zaposlenima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), u kojem im je zahvalila na zajedničkom radu, posvećenosti u ostvarivanju ciljeva i vrednim rezultatima ostvarenim za šest godina, koliko je bila na čelu ovog ministarstva.

"Na današnji dan imamo više od 67.000 aktivnih gradilišta, a Srbija je 9. u svetu od 190 ekonomija u oblasti izdavanja građevinskih dozvola. Iza nas je završen Кoridor 10 i prema Makedoniji i prema Bugarskoj, kao i Кoridor 11 od Beograda do Čačka, obnovljeno je više od 500 kilometara pruga i pokrenuti su novi projekti, kako u putnoj infrastrukturi (Moravski koridor, auto-put Preljina-Požega, Fruškogorski koridor, deonica Iverak–Valjevo, obilaznica oko Beograda ), tako i u oblasti železnica, među kojima je najvažnija brza pruga Beograd–Budimpešta, ali i u oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja. Кontinuirano smo radili kako bi sektor građevinarstva postao uređeniji, kako bismo procedure pojednostavili i skratili i privukli investicije", kaže Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je u pismu navela da je građevinarstvo, zajedno sa resorom saobraćaja i infrastrukturnih projekata u ovoj oblasti, od "oronule" slike od svega nekoliko stotina gradilišta u 2014. preraslo u jedan od glavnih pokretača BDP-a u Srbiji.

Ona ističe da danas Srbija može da se pohvali modernim auto-putevima, najuspešnijom koncesijom u Evropi – koncesijom Aerodroma "Nikola Tesla", Aerodromom “Morava“, koji treba da postane najveći kargo aerodrom na Balkanu, potpuno novom slikom i razvojem aerodroma u Nišu, novim ulaganjima u luke na Savi i Dunavu, izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti i brojnim drugim kapitalnim investicijama.

"Ništa od toga nije se moglo postići da nismo radili zajedno, da nismo bili sjajan tim. Znam da nije bilo lako, zahtevalo je puno energije, strpljenja, volje, velikog rada, no to je bio jedini način da nadoknadimo mnoge prethodne godine kada se nije tako radilo. Zato sam i ponosna i srećna jer ovo ministarstvo i sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostavljam uređen, efikasan i poštovan i u okvirima naše zemlje i na međunarodnom nivou, kao što sam posebno ponosna na to što smo zajedno vratili ugled ovom resoru. Svi zajedno u Ministarstvu uradili smo velike stvari, pa i one koje su ranije mnogima bile nezamislive", kaže Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.