Vesti -

NBS očekuje da će banke ponuditi "kredite na reč"

Beograd -- Narodna banka Srbije očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, minervastock
Foto: Depositphotos, minervastock

Kako je rečeno Tanjugu u centralnoj banci Srbije, NBS očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Krediti do 90.000 dinara uz izjavu građana kao relevantan dokaz zaposlenja i zarade jedna su iz seta privremenih mera donetih radi olakšavanja pristupa finansiranju građanima, koje su usvojene uvažavajući aktuelne epidemiološke prilike.

"Određeni broj banaka se u prethodnom periodu obratio NBS povodom pojedinih aspekata primene ove mere jer efikasna procedura uz razumnu rizičnost osim građanima pogoduje i samim bankama, tako da očekujemo da će banke iskoristiti date mogućnosti", navodi se u odgovoru NBS.

Kako se navodi, inicijalni predlog da se krediti male vrednosti mogu odobriti bez pribavljanja potvrde poslodavca o visini primanja potekao je od samih banaka.

"Predlog je prilagođen i uvršten u mere saglasne aktuelnoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, gde se nalaže minimiziranje socijalnih kontakata", navodi NBS.

Centralna banka naglasila je i da nije reč o obavezi za banke, već o regulatornoj mogućnosti.

NBS navodi i da je ova olakšica privremena i uvedena sa namerom da se putem pre svega digitalnih kanala komunikacije ili maloprodajnih objekata omogući odobravanje kredita manjih vrednosti sa kraćim rokovima dospeća po pojednostavljenoj i bržoj kreditnoj proceduri.

Krediti preko izjave građana, zbog toga nazvani i krediti na reč, koje bi građani mogli da otplaćuju najduže 24 meseca kao mogućnost da ih banke ponude postoje od kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.