Vesti -

Podela jezera Gazivode: Šta će pripasti Beogradu, a šta Prištini?

Beograd -- Analitičar Fisnik Haljimi rekao je da će studija izvodljivosti upravljanja jezerom Gazivode rezultirati podelom nadležnosti nad jezerom i njegovim kapacitetima.

Izvor: Kosovo-online
Podeli
Foto: Depositphotos, dk_photos
Foto: Depositphotos, dk_photos

"Moje tumačenje je da će jezero da se podeli između Kosova i Srbije po dobrima. To znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija će dobiti hidrocentralu i teritoriju Gazivoda“, rekao je Haljimi za Kosovo onlajn.

U tački sporazuma, koja se odnosi na pravo korišćenja jezera Gazivode, navodi se da će se Beograd i Priština saglasiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za upravljanje jezerom Gazivode.

Predstavnici američkog Odeljenja za energetiku prošle nedelje sastali su se u Prištini sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i razgovarali o budućim koracima za studiju izvodljivosti upravljanja resursima na jezeru Gazivode.

Vlada tzv. Kosova usvojila je pre toga plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine postignutog 4. septembra, a zamenik premijera Driton Seljmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti informisanju partnera o postignuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.