Vesti -

Šta saditi naredne godine, koja će biti "najbolja za poljoprivrednike"?

Beograd -- Naredna godina biće najbolja za poljoprivrednike, jer će biti najviše sredstava za investicije, poručio je urednik "Agrobiznis magazina" Goran Đaković.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphoto, SashaKhalabuzar
Foto: Depositphoto, SashaKhalabuzar

Srpska jabuka na putu za Indiju

Goran Đaković tvrdi da se još čekaju rezultati izvoza u Indiju, jer su jabuke tek negde na pola puta do odredišta.

- Prošle godine smo imali nešto nižu cenu i probleme sa izvozom u Rusiju jer je bila smanjena potražnja. Ove godine je mnogo bolja situacija i mnogo je bolja cena. Nadamo se da će tako i ostati - navodi on.

Stručnjak za poljoprivredu podseća da je na početku epidemije, već u aprilu, formirana elektronska platforma na kojoj su registrovana poljoprivredna gazdinstva mogla da daju svoju ponudu. Smatra da poljoprivredni proizvođači danas sasvim solidno i lepo plasiraju svoje proizvode.

Mladima koji žele da se bave poljoprivredom Đaković je preporučio da prvo iznajme kuću na selu, ako nemaju svoju.

- Živite tamo tri-četiri meseca, što kažu pojedite kilogram soli sa svojom porodicom i vidite da li ste za takav život. Od poslovnih ideja, voćarstvo je interesantno - jabuka, ali ako imate više novca, i borovnica. Ako imate malo vremena da radite, a višak novca - to je lešnik, ako nemate uopšte vremena, onda orah - rekao je Đaković tokom gostovanja na RTS.

On je istakao da je ratarstvo namenjeno za one koji imaju veće površine za proizvodnju, a da se u povrtarstvu pokazalo da se u poslednjih pet godina najviše isplati proizvodnja paprike i paradajza, a najmanje lubenice i kupusa.

Govoreći o najavljenoj pomoći od Svetske banke, Đaković je naglasio da očekuje da će naredna godina biti najbolja za poljoprivrednike.

- Dolazi nam 50 miliona dolara od Svetske banke. Negde na proleće treba da počne taj projekat, gde će i mali i veliki poljoprivrednici avansno dobijati novac. Bespovratno i avansno će dobiti 50 odsto investicije, 40 odsto će finansirati banka, a 10 je njihovo učešće. Mislim da nikad nije bilo moguće dobiti povoljnije uslove - zaključio je sagovornik RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.