Vesti -

Otvoren Plato Raše Popova VIDEO/FOTO

Beograd -- Ulica 27. marta od danas je bogatija za jedan plato i jednu skulpturu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

TV Prva prisustvovala je otvaranju platoa koji nosi naziv po legendarnom pesniku Raši Popovu.

Upravo u ovom kraju je Raša Popov proveo većinu svog života i to jeste razlog zbog čega je ovde dobio svoj plato i skulpturu.

"Moram da kažem da je plato urađen na inicijativu građana, stanovnika okolnih objekata. Ovde je, kao što se svi verovatno i sećaju, bilo dosta neugledno, sa neuglednim kioscima. Građani su inicirali da se ti kiosci poruše i izgradi neki novi javni prostor, što smo mi i uradili", rekao je za TV Prva glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Kako kaže, dobili su kasnije ideju, kad već rade tako nešto, da se oduže Raši Popovu koji je ovde stanovao, tako da su ceo plato i nazvali po njemu.

"Pored nas se nalazi i skulptura koju je izradio vajar Boris Deheljan", naveo je Stojčić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Skulptura nije klasičnog, već baš specifičnog izgleda.

"Ona je mahom od matica koju je Boris bukvalno jednu po jednu izvario, ostalo je od lima i delova armature, tako da jeste neki potpuno drugačiji pristup u istoriji umetnosti, pa čak i naše, nekadašnje jugoslovenske. Možemo da kažemo da je potpuno autentičan stil i karakter Raše Popova, za koji se komšije slažu da je potpuno pogođen, tako da smo svi zadovoljni", naveo je Stojčić.

Na pitanje kako je došlo do toga da plato bude ovako šaren, Stojčić kaže da je bilo puno predloga idejnih rešenja, a da je ovo nešto što se učinilo kao najbolji predlog upravo bi se karakter ovog prostora promenio, u smislu da posvetli ovaj prostor, da ga i građani drugačije dožive i da u nekoj meri ima veze i sa onim što je Raša Popov radio, pošto su ovo vedrije boje koje asociraju na decu i njihovu zabavu.

Na platou površine oko 2.700 kvadrata je novi, otvoren prostor, sa dosta travnate površine, 30 novih stabala, žardinjerama i 27 klupa.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.