Vesti -

"Možda nećemo ni imati pad BDP-a; 15.000 radnih mesta za mlade"

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ima naznaka da ove godine uopšte nećemo imati pad Bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

To bi, kako kaže, bio ogroman uspeh.

Ona je gostujući na TV Pink najavila da će krajem oktobra biti završen Data centar u Kragujevcu koji će, kako je rekla, biti najmoderniji u Evropi.

U oktobru će, rekla je premijerka, biti završena i otvorena i višenamenska laboratorijska lamela u Nišu u sastavu tamošnjeg Elektronskog fakulteta.

"To će stvoriti uslove za mlade da ostaju u našoj zemlji", istakla je ona.

Premijerka je takođe i komentarisala program "Moja prva plata".

"Za program Moja prva plata se prijavilo 9.648 kompanija ali pošto podatke još procesuiramo, očekujem da taj broj premaši 10.000", rekla je ona.

Ona je rekla da to znači oko 15.000 radnih mesta za početak poslovnih karijera mladih ljudi, ali da se očekuje da će broj radnih mesta oglasenih preko programa Moja prva plata, biti i veći i da će iznositi oko 17.000.

Vlada Srbije je, podsetila je ona, u ovaj program uložila dve milijarde dinara.

"Kancelarija DFC donosi korist svima; ništa nije palo s neba"

Ana Brnabić je istakla i da je Kancelarija DFC otvorena u Beogradu regionalna i da će od nje imati koristi svi.

Takođe, izrazila je žaljenje što mnogi političari u regionu prenebregavaju tu važnu činjenicu.

Ona je rekla da kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovara u svetu on pregovara tako da donese nešto i Srbiji i čitavom regionu.

"Od te Kancelarije korist će imati ceo region jer je on (Vučić) prvi postavio tezu nema jake i stabilne Srbije bez jakog i stabilnog regiona. Pregovarao je o regionalnoj Kancelariji, iako će ona najviše doneti Srbij kao najjačoj ekonomiji regiona", precizirala je Brnabić i dodala da je Džon Jovanović, čelni čovek Kancelarije, već krenuo po regionu da upozna privredu i vidi koji su projekti prioritetni.

Brnabić je dodala da su SAD samim tim što su pronašli Jovanovića i postavili ga na čelo Kancelarije u Beogradu pokazali koliko im je stalo do Srbije.

"SAD samim tim što su pronašli Džna Jovanovića, što su sa pažnjom gledali kako da nađu fenomenalnu osobu, u radu sa privatnim sektorom, sa finansijskim institucijama, čoveka sa mnogo veza, ali srpskog porekla, čoveka koji govori srpski, zaposlili ga u DFC i doveli ovde, pokazuje koliko im je stalo do osnosa sa Srbijom, građanima, našim kompanijama", rekla je ona.

Komentarišući jučerašnji događaj u Pranjanima, otvaranje aerodroma, obeležavanje operacije Halijard, ali i saradnju sa Vašingtonom, posetu najviše delegacije SAD Beogradu, otvaranje Kancelarije..., Brnabić je ocenila da sve to pokazuje drugačiju i iskrenu sliku Srbije.

"Ne imidž, jer imidž je ono što pokusavate da napravite, ovo je pravo lice Srbije", poručila je premijerka.

Ocenila je i da je jučerašnji dan bio značajan dan za odnose Srbije i SAD, što se moglo čuti i od predsednika Vučića i od ambasadora Godfrija.

"Poruka koja je bila suštinska jeste da obe zemlje mogu biti jako dobre ukoliko rade zajedno.

U ovoj nedelji smo imali delegaciju iz SAD na najvišem nivou u istoriji Srbije. Bila je ovo jedna fantastična nedelja za odnose sa SAD. To je naravno, predsednik Vučić gradio iz dana u dan, iz godine u godinu", rekla je Brnabić.

Kako kaže, ranije u Srbiji nisu obeležavane takvi događaji, a obeležavaju se tokom mandata predsedika Vučića.

Prema njenim rečima, i promeni slike SAD u Srbiji izuzetno je doprineo ambašador Godfri.

Premijerka je rekla da Srbija može mnogo da ponudi svetu, ali i da je mnogo važno da pričamo o budućnosti.

"Ništa od ovoga nije palo sa neba. Ovo je rezultat napornog rada predsednika Vučića, ali i čitavog njegovog tima, svih ovih godina“, zaključila je Brnabić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.