Vesti -

Šta predviđa Zajednička izjava PKS i kosovske komore

Beograd -- Privredne komore Srbije i tzv. Kosova Zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveoukupnih odnosa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, dk_photos
Foto: Depositphotos, dk_photos

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni predulsov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana.

Izjavom su podržali inicijativu regionalne saradnje Mini-Šengen jer je ona, kako se navodi, važan korak ka prosperitetu i unapređenju stabinosti i konkurentnosti u čitavom reigonu ZB.

Takođe, istakli su neophodnost da strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh.

Izrazili su uverenje da angažovanje DFC sa svojim partnerima i njegovo stalno prisustvo u regionu demonstrira snažnu posvećenost SAD da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona ZB.

Takođe, dve komore će nastaviti da pružaju pomoć na svaki mogući način kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija.

Izjava takođe predviđa formiranje zajedničkog tima za ekonomsku saradnju, koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom, a koji bi radili i u Beogradu i u Prištini.

Primarna uloga tima jeste da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama koje su u taj proces uključene, to jest vladama, poslovnoj zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD i EU.

Takođe, u okviru tima formiraće se sektorske grupe u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora.

Grupa za razvoj infrastrukture treba da doprinese infrastrukturnim projektima koji se bave nastavkom izgradnje Auto-puta mira, između Niša i Prištine, rekonstrukcijom i modernizacijom železničkih linija i njihovih veza sa lukama na Jadranskom moru, izgradnjom i modernizacijom infrastrukture za industrijske zone i obezbeđivanjem tehnologija za projekte vezane za proizvodnju energije iz otpada itd.

Grupa za proizvodnju i diversifikaciju održive energije baviće se diversifikacijom energije, za podršku otvaranju elektrane u kojoj se koriste litijumske baterije u regionu i istraživanje i eksploatacija litijuma i ostalih dragocenih ruda.

Zatim biće formiran tim za izgradnju fabrike stakla u regionu, čime se obezbeđuje dobavljač za čitav region i slično.

Grupa za razvoj agro-turizma, koja bi istražila mogućnosti razvoja održivog turizma zasnovanog na ponudi lokalnih prirodnih resursa kao npr. Kopaonika i Brezovice, kanjona Rugova i slično.

Dve strane izražavaju puno poverenje da će biti implementirani ranije potpisani sporazumi.

To su ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na "istočnom" pravcu Niš-Doljevac- Merdare-Priština i izgradnja Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština.

Ti sporazumi obezbediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana, navodi se u izjavi.

Komore će pružati podršku svim stranama u identifikovanju projekata, izvođenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diversifikacije snabdevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice.

Potpisnice pozdravljaju nameru DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za obezbeđivanje kredita za mala i srednja preduzeća.

Zastupnici poslovnih zajednica pozivaju sve zainteresovane strane da uzmu aktivno učešće u unapređenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, čija bi puna i blagovremena primena angažovala kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal regiona u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.