Vesti -

Digitalizacija domaće rafinerije: Da li su neplanirane popravke postale prošlost?

Beograd -- Prepoznati kvar pre nego što se dogodi i sprečiti nepotrebne i skupe popravke – donedavno je ovakva mogućnost bila teško zamisliva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

Ipak, tehnološki napredak i digitalizacija radnih procesa su učinili svoje, pa je tako ono što se juče činilo kao nemoguće danas postalo realnost.

Jedan od najnovijih projekata koji se trenutno uvodi u Rafineriji nafte Pančevo upravo predstavlja tu novu realnost na koju smo dugo čekali – potencijalni kvar se prepoznaje na vreme čime se sprečavaju popravke i prestanak rada postrojenja.

U NIS-u, u okviru kojeg posluje i pančevačka rafinerija, pomenuti projekat nazivaju sistemom "prediktivnog održavanja postrojenja". Šta to zapravo znači? Eksperti iz NIS-a oslikavaju proces u kome savremeni računarski sistemi konstantno prate rad postrojenja, prikupljaju podatke o radu opreme i na osnovu analiza podataka u realnom vremenu i podataka o ranijem radu opreme sugerišu kada bi i gde moglo da dođe do kvara.

Suštinski, ovaj sistem predstavlja jedan od najznačajnijih alata koji omogućava prelazak sa takozvanog korektivnog na proaktivno održavanje rafinerijskih postrojenja, a cilj je da se rano prepoznaju potencijalni kvarovi na važnoj opremi i spreče neplanirane obustave rada ili popravke na postrojenjima.

Kako ističu u NIS-u, ključni cilj digitalne transformacije pančevačke rafinerije jeste realizacija poslovne strategije kompanije, ali i unapređenje rada i poslovne efikasnosti, uzimajući u obzir da naša jedina domaća rafinerija posluje na veoma konkurentnom tržištu jugoistočne Evrope.

Foto: NIS
Foto: NIS

"Konstantno se trudimo da držimo korak sa evropskim rafinerijama, a jedan od dokaza da to uspevamo su upravo digitalni projekti koje sprovodimo. Uvođenjem sistema prediktivnog održavanja značajno ćemo povećati bezbednost radnih procesa u našoj rafineriji, smanjiti operativne troškove, a samim tim doprineti povećanju efikasnosti poslovanja i unapređenju konkurentnosti. Mi se ovde nećemo zaustaviti, nastavljamo sa uvođenjem novih tehnologija i u planu je niz projekata digitalne transformacije koji će omogućiti veću pouzdanost opreme i efikasnije upravljanje svim procesima u pančevačkoj rafineriji", izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Ovaj projekat, kako navode u NIS-u, predstavlja najbolju svetsku praksu u primeni koncepta tzv.učenja mašina, odnosno Machine Learning Software. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je reč samo o jednom od mnogobrojnih projekata iz digitalnog portfolia koji NIS već duži period razvija na nivou cele kompanije. Tako je ranije ove godine kompanija implementirala digitalne projekte Drive.Go i Paketomate na benzinskim stanicama čime je napravljen značajan iskorak u procesu digitalizacije i unapređenja korisničkog iskustva u maloprodajnom segmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.