Vesti -

Svaki peti odbio odlaganje: "Neki shvatili da im moratorijum ne treba"

Beograd -- Jedan broj građana Srbije uvideo je da im moratorijum na otplatu kredita nije potreban pa je sada povećan broj onih koji su se odlučili da odbiju tu ponudu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Osim toga, sada su informisaniji o tome na koji način to da učine

Tako je novu ponudu za uvođenje zastoja u otplati kreditnih zaduženja, za čije je izjašnjavanje rok bio 10. avgust, prihvatilo oko 82 odsto klijenata Erste banke. To je manji procenat onih koji su prihvatili moratorijum u odnosu na prvu ponudu koja je važila za period april - jun 2020. godine, kada ih je bilo blizu 90 procenata, kažu za B92.net iz te banke.

Kako ističu, interesantno je da je trenutni moratorijum prihvatilo 50 odsto klijenata koji imaju stambene kredite, dok je taj procenat za moratorijum april - jun iznosio 64 odsto.

Iz NLB banke su nam rekli da je čak 23 odsto klijenata odbilo ponuđeni moratorijum, što je u ukupnoj izloženosti 36 odsto ukupnih kredita. Prvi moratorijum u toj banci nije prihvatilo 14 odsto klijenata, kada je to činilo 26 odsto kreditne izloženosti.

"Neki ljudi su izgleda shvatili da im moratorijum ne treba", kaže za B92.net Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač portala Kamatica.

Prema njegovim rečima, građani su sada i svesniji načina kako da odbiju ponuđeni zastoj u naplati dugovanja nego u prvoj „turi“, kada su ga mnogi prihvatili po automatizmu.

"Shvatili su da je prošlo tri meseca, a da nisu otplaćivali kredit", kaže Uzelac.

On ukazuje na to da je cilj moratorijuma socijalni, a ne ekonomski efekat, odnosno da je zastojem pruži pomoć onima koji zbog pandemije nisu u mogućnosti da otplaćuju zaduženja, kao i da je uveden između ostalog i da bi se izbeglo ono čega se banke najviše plaše – nenaplativost kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.