Vesti -

Da li je porez zaista uvećan? Evo od čega zavisi VIDEO

Beograd -- Rok za plaćanje poreza na imovinu ističe u petak, a mnogi sugrađani žalili su se da im je na adresu stigao veći iznos.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Da li je porez zaista uvećan i šta se dešava u slučaju da ne stigne na kućnu adresu?

Visina poreza za 2020. godinu zavisi od prosečnih cena koje su utvrđene odlukom Skupštine grada, rekla je Violeta Nićiforović iz Sekretarijata za javne prihode.

"Te prosečene cene na osnovu kojih se izračunava porez zavise od cena ostvarenih u prometu u prethodnoj godini. Neke cene su smanjenje, neke povećane, pa će tako i porez nekim građanima biti veći, nekima manji", rekla je ona.

Ukoliko neko smatara da mu je porez neopravdano povećan, prema njenim rečima, "može se javiti nadležnom opštinskom odeljenju Sekretarijata za javne prihode da raspravi situaciji".

S obzirom da sutra ističe rok za plaćanje trećeg kvartala za 2020. godinu, obveznici koji nisu dobili poreska rešenja za ovu godinu treba da plate porez na imovinu tj kvartalnu obavezu, u visini poslednjeg kvartala iz prošlogodišnjeg rešenja, rekla je Nićiforović.

"Ukoliko to ne učine od sledećeg dana im se računa kamata. Kada dobiju poreska rešenja, obveznici koji dobiju veći iznos, treba da uplate razliku za sva tri kvartala, ako postoji, i za to imaju rok od 15 dana. Do tada im se ne računa kamata za uplatu razlike. Naravno biće i obveznika koji će dobiti manji iznos poreza. Ako imaju razliku, oni tu razliku mogu da koriste za plaćanje 4. kvartala" , rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.