Vesti -

Novu pušku VS proizvela Zastava oružje: Meci iz užičkog Prvog partizana FOTO

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.

Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost, navode iz Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi privrednog društva „Prvi partizan“ a. d. Užice. Reč je o potpuno novom metku 6,5 mm koji je idejno zasnovan na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel, s tim da su njegova konstrukcija, balističko rešenje i funkcijske karakteristike prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou. U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.