Vesti -

Pare, pare i samo pare: Šta vam prvo pada na pamet kad pomislite na kupovinu?

Beograd -- Potrošači u Jugoistočnoj Evropi tokom kupovine u 2020. godini najviše razmišljaju o novcu, cenama, kvalitetu, izboru, a u šopingu ih najviše nerviraju - ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Patryk_Kosmider
Foto: Depositphotos, Patryk_Kosmider

Međunarodna organizacija ICERTIAS sprovela je sveobuhvatno istraživanje u junu 2020. godine i pitala potrošače u 20 zemalja Jugoistočne Evrope ključna pitanja o kupovini u 2020. godini. Istraživanje je sprovedeno metodom kompjuterski potpomognutog onlajn intervjuisanja.

S obzirom na lošu ekonomsku situaciju u celom svetu izazvanu koronoavrusom postavlja se pitanje do koje mere i na koji način je trenutna kriza uticala na način na na koji stanovnici Jugoistočne Evrope razmišljaju o kupovini.

Ni sadržaj pitanja, ni vizuelni efekti ankete, nisu navodili ispitanike na zaključak da istraživanje ima veze sa pandemijom.

Jedno od pitanja bilo je da navedu prvu reč koja im padne na pamet kada pomisle na kupovinu danas, a najčešći odgovor bio je "novac". Česti odgovori bili su i "odeća", "hrana", "proizvod", "cipele", "lepo", "skupo".

Na pitanje da jednom rečju opišu šta im je najvažnije prilikom kupovine danas, najveći deo njih rekao je "novac". Učestali odgvori bili su "cena", "kvalitet", "odeća", "zabava", "poštarina".

Jedno od pitanja bilo je i da napišu jednu reč koja najbolje opisuje ono čega se najviše plaše prilikom kupovine. Najčešći odgovor bio je - "cena". Česti odgovori bili su i - "novac", "kvalitet", "ljudi", "COVID-19", "korona", "prevara", "skupo", "trošenje".

Na pitanje čemu se najviše radujete prilikom kupovine i šta vas čini najsrećnijim, najčešći odgovor bio je "izbor". Druge reči koje su ispitanici napisali na ovo pitanje bile su: "odeća", "cena", "sve", "vreme", "zabava", "kupovina".

Na pitanje da jednom rečju opišu šta najviše vrednuju tokom kupovine, većina je rekla - "kvalitet". Česti odgovori bili su: "cena", "odeća", "novac", "hrana" , "vreme", "telefon".

Istraživanje je uključilo i pitanje - opišite jednom rečju šta vam najviše nedostaje prilikom kupovine? Reč koju su najčešće navodili je "novac". Česti odgovori bili su i "vreme", "prijatelji", "izbori", "pričanje", "zabava", "odeća", "kvalitet", "sloboda".

Najčešći odgovor na pitanje da navedu jednu reč koja opisuje ono što ih najviše nervira tokom kupovine bio je "ljudi". Ispitanici su često navodili i reči "cene", "novac", "čekanje", "maske", "neljubaznost", "gužva", "plaćanje".

Pitali su ih i koju bi pozitivnu promenu voleli da vide u njihovom omiljenom mestu za kupovinu, a najčešći odgovor takođe je bio "cena". Česti odgovori na to pitanje bili su i "raznovrsnost", "kvalitet", "usluga", "prostranost", "odeća", "hrana".

Na kraju ankete ispitanicima je dato da od ponuđenih odgovora izaberu šta im je najvažnije prilikom kupovine. Mogli su da izaberu više od jednog ponuđenog odgovora. Najčešći odgovor bio je "kvalitet", sledi "najbolja vrednost za dati novac", "cena", "ljubaznost prodavca", "bezbednost i zdravlje (covid 19)"....

Istraživanje je sprovedeno od 1. do 14 juna na uzorku od 8.000 ljudi starijih od 17 godina koji su nasumično izabrani.

Zemlje koje su uključene u istraživanje su Albanija, Belorusija, Srbija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Estonija, Mađarska, Kosovo, Litvanija, Crna Gora, Ruminija, Poljska....

Da li se slažete sa ovim rezultatima i šta vama prvo pada na pamet kada pomislite na kupovinu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.