Vesti -

Kada je izvod iz lista nepokretnosti besplatan, a kada ga morate platiti? VIDEO

Beograd -- Javni beležnici će od sada izdavati izvod iz lista nepokretnosti jer na snagu stupa uredba kojom je regulisano to pitanje.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen, TV Prva
Foto: Printscreen, TV Prva

Po novoj uredbi, građani bi mogli da ostvare ovo besplatno pravo jednim klikom zahvaljujući elektronskoj razmeni između nadležnih institucija, ali da li je to baš tako i kako građani mogu da dođu do ovog papira? Za TV Prva o ovome je govorio Srbislav Cvejić ispred Javnobeležničke komore Srbije.

"Juče je stupila na snagu uredba o uslovima izdavanja lista nepokretnosti. Predviđena su dva slučaja: besplatan list nepokretnosti i naplata lista nepokretnosti. U prvom slučaju radi se o overama koje vrši javni beležnik, što znači da kada prodavac i kupac dođu u kancelariju javnog beležnika, ne treba da donesu nikakav papirni list nepokretnosti, nego javni beležnik preko pravosudnog informacionog sistema ulazi u bazu podataka geodetsko-katastarskog informacionog sistema, štampa list nepokretnosti, ulaže u spis predmeta i stranka za to ne plaća ništa", navodi on.

Cvejić dodaje da, ukoliko građanin želi da list nepokretnosti ponese kući, usluga će biti naplaćena 540 dinara, kao i u svim drugim slučajevima kada se stranka iz nekih potreba bude obraćala javnom beležniku za izdavanje lista nepokretnosti.

Zbog javljanja građana da su prethodnih meseci plaćali ovaj list po mnogo većoj ceni, Cvejić kaže da su insistirali na donošenju ove uredbe koja će bliže da odredi uslove za izdavanje lista nepokretnosti.

"Sada su kriterijumi definisani i nema više improvizacija i mogućnosti da geodetska organizacija postupa na jedan način, a javni beležnik na drugi način. Javni beležnici iz tog razloga nisu hteli da izdaju nijedan list nepokretnosti dok juče uredba nije stupila na snagu i predvidela uslove za izdavanje ovog lista, gde je najvažniji uslov cena tog lista", kaže Cvejić.

Opširinije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.