Vesti -

Na ostacima nekadašnjeg filmskog giganta niče studio: Neće ugroziti zelenilo

Beograd -- Avala studios je, u okviru projekta obnove nekadašnjeg giganta "Avala filma", spreman da izdvoji preko 65 miliona evra da bi oživeo filmsku industriju u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/flas100
Foto: Depositphotos/flas100

Pritom Avala studios prihvata obavezu da tokom realizacije projekta ni na koji način neće ugroziti postojeće zelene površine koje se nalaze na ovoj lokaciji, saopšteno je iz te kompanije.

Projekat se realizuje na području lokacije koja više od 70 godina služi potrebama filmske industrije, JMU RTS i Jugoslovenske kinoteke, i u neposrednoj okolini ove lokacije.

Obuhvat Plana detaljne regulacije iznosi okvirno 80 hektara, dok se izgradnja studijskog kapaciteta za Avala Studios, područje RTS-a i novog stambenog dela, planira na površini od oko 40 hektara. Preostala površina u obuhvatu Plana sastoji se najvećim delom od postojećih obrazovno-vaspitnih i sportskih institucija, kao i zelenih površina.

"Postojeće zelene površine u obuhvatu Plana u celosti su nepristupačne i zagađene, ali i neuslovne su za korišćenje. Prisutna je velika količina otpada, pešačka staza je obrasla u korovsko rastinje, sugrađani ne koriste taj potez za šetnju i boravak u prirodnom okruženju, jer nije bezbedno, već borave i obavljaju fizičke aktivnosti preko puta, u parku Košutnjak. Unutar ovog područja nalazi se nelegalno naselje i nelegalna betonska baza. Najvredniji deo zelenih površina na ovom prostoru, koji zauzima sedam hektara, biće sačuvan, kako bismo građanima omogućili nesmetano uživanje u prirodi na prostranom i čistom mestu", ističe generalni direktor kompanije Avala studios Peter Dajko.

"Avala film", kao nacionalni projekat nekadašnje FNRJ davne 1946.godine, već po osnivanju je dobio pravo na korišćenje zemljišta. Međutim, po odlasku u stečaj, zadržao je svoje pravo korišćenja, koje je novi vlasnik, odnosno Avala studios otkupio i kao novi vlasnik postao naslednik tog prava.

"U Avala studiosu smatramo da je ovo zemljište dragoceno i da predstavlja pravo srpsko nacionalno blago. Zato, uprkos činjenici da ove zelene površine nisu dovoljno kvalitetne, obavezujemo se da ćemo za svako drvo koje bude moralo da bude uklonjeno, zasaditi nova tri stabla, na lokacijama koje će biti dostupne i vidljive za javnost", dodaje generalni direktor kompanije Avala studios Peter Dajko.

Na osnovu iskustva kolega u regionu, gospodin Dajko je procenio da će, zahvaljujući rekonstrukciji i povećanom kapacitetu postojećih studija, više od 3.000 filmskih stručnjaka iz Srbije ovde poslovati u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju filmskih ostvarenja koja će se gledati širom sveta, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.