Vesti -

Zlatna srpska šljivovica dolazi iz Alabane kod Blaca

Čačak -- U Institutu za voćarstvo u Čačku juče je održana deveta smotra najboljih srpskih šljivovica.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Devetočlana ocenjivačka komisija, sastavljena od vodećih srpskih, ujedno i evropskih stručnjaka za ovu vrstu, pića ocenjivala je ukupno 55 pobedničkih uzoraka sa 13 regionalnih takmičenja u Srbiji i Republici Srpskoj (Goranja Trepča, Užice, Šabac, Gračac, Pančevo, Kragujevac, Sočanica, Baljevac, Osečina, Blace, Topola, Aranđelovac, Knjaževac) u 2019. godini.

Komisija je zasedala i ocenjivala uzorke sedam punih sati i utvrdila da je pobednik Dragi Ivanović iz Alabane kod Blaca, čija je prepečenica dobila 18,99 poena.

Među prvih deset svrstali su se još Ilija Rudić iz Borče 18,94, Stanimir Minić iz Trepče 18,86 i sa drugim uzorkom 18,84, Slobodan Senić iz Viševca i Jovana Novaković iz Čačka 18,82, zatim opet Jovana Novaković 18,78, braća Tomašević iz Prijepolja i Nebojša Milisavljević iz Dulena 18,72, Slavomir Tošić i Marko Marković, oba iz Knjaževca, čije su rakije ocenjene sa po 18,69 poena.

Ocenjivanje je održano po pravilima vanredne situacije, bez prisustva publike, ali je dokazalo da se ovo takmičenje održava i u posebnim okolnostima, uz odličan kvalitet naše nacionalne prepečenice, o čemu svedoči i mala razlika u poenima među deset najboljih.

Smotra se priređuje pod pokroviteljstvom grada Čačka u Institutu koji važi za vodeću naučnu ustanovu u Srbiji u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.