Vesti -

Bespilotne letelice iz Kine stigle u Batajnicu: Brzina oko 200 kilometara na sat

Beograd -- Na beogradski vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici sleteo je danas "iljušin" sa isporukom bespilotnih letelica iz Kine.

Izvor: Sputnik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, fabian19
Ilustracija: Depositphotos, fabian19

Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letelice CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete. Reč je maloj bespilotnoj letelici koja će u našem Ratnom vazduhoplovstvu biti u više varijanti, a jedna će se lansirati sa domaćeg kamiona FAP 2228.

U januaru ove godine v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je rekao da se u prvoj polovini ove godine očekuje isporuka kineskih naoružanih bespilotnih letelica CH-92A, i to dva sistema, kompleta, sa ukupno šest letelica.

On je dodao da se stručnjaci VTI već duže vreme nalaze u Kini, gde sa kineskim kolegama rade na integraciji sistema i opreme sa pomenute letelice na domaću bespilotnu letelicu "pegaz", što je posebna korist od saradnje sa Kinezima, prenosi Sputnjik.

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.