Vesti -

Očekuje se 1.000 kruzera: U Zemunu otvoren novi pristan

Zemun -- Novi međunarodni pristan na kojem će pristajati kruzeri do 130 metara dužine u čiju izgradnju je uloženo 1,5 miliona evra otvoren je danas u Zemunu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle obilaska objekta rekla je da je ovaj pristan čija izradnja je završena u roku jako važan za Zemun, Beograd, Srbiju i srpski turizam.

"Mi očekujemo da možda ne toliko ove godine, ali svakako sledeće godine imamo najmanje 1.500 kruzera koji će pristati na teritoriju republike Srbije", rekla je ona.

Dodala je da su značajan razvoj pristana u Kladovu, Golupcu i Donji Milanovac, a da će se raditi i u Sremskim Karlovcima, Ramu, i Lepenskom viru. Ona je ocenila da se u vodni saobraćaj i transport nije mnogo ulagalo prethodnih 20-30 godina.

"Danas mogu da kažem da se gotovo 350 miliona evra ulaže samo u vodni saobraćaj, ne samo u ovakve projekte nego i u čišćenje Dunava od starih ratnih brodova, u prevodnice Đerdap 1 i 2, u luke i lučku infrastrukturu i sve ono što je važno da bi Srbija imala vodne koridore isto onako važne kao što ima drumske i železničke", rekla je ona.

Dodala je da je značajna podrška za izgradnju pristana u Zemunu stigla i od Ministarstva turizma koje je najviše finansijski pomoglo ovu investiciju.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da novo pristanište upotpunjuje i proširuje turističku ponudu grada Beograda s obzirom da je Savsko pristanište postalo malo zbog povećane tražnje. On je podsetio da je 750 kruzera 2019. pristalo u Beogradu, a da su očekivanja za ovu godinu bila oko 1.000.

"Pristanište je značajno i zbog korišćenje svih potencijala reke Dunav na koje se naslanjaju dva glava turistička grada Beograd i Novi Sad koji generišu 62 posto dolazaka stranih turista", rekao je on.

On je najavio da se na ovom projektu neće stati i dodao da će se ići ka generisanju zajedničkog turističkog proizvoda sa okolnim zemljama Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom.

"Nastavićemo sa izgradnjom infrastruture na Dunavu, mislim na marine, benzinske stanice, parking prostore a sve to zajedno doprineće razvoju turizma, posebno nautičkog", rekao je on.

Novi pristan u Zemunu je na četiri pontona na 21 šipu čija je dužina 32 metra a izgrađen je tako da po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju može da primi kruzere do 130 metara dužine. Ponos da je Zemun sa novim pristanom dobija međunarodno pristanište u koje će pristajati kruzeri sa stranim turistima istakli su predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

"Danas je veliki dan za Zemun jer su stvoreni uslovi da kruzeri koji su godinama prolazili pored od sada imaju priliku da svrate a da im Zemunci uz dobrodošlicu pokažu znamenitosti svog grada", rekao je Matić.

Mladenović je istakao da je Zemun veliko gradilište u kome su već uređeni Gardoš, tvrđava, prilazne ulice tim mestima, više ulilca i stotine fasada, i najavio da predstoji ulaganje u Kej oslobodjenja i Glavnu ulicu.

"O silasku na reke smo mnogi pričali ali od 2012. godine Vlada i koalicija koju predvodi Aleksandar Vučić je uspela da zaista sidje na reke, vidite kako nam izgleda desna obala Save, Dunav smo oživeli na ovaj način", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.