Vesti -

Brnabićeva: U septembru gotov put Kragujevac-Batočina

Kragujevac -- Put Kragujevac-Batočina, Data centar, Javna garaža, sve su to projekti koji će biti realizovani ove godine u septembru mesecu, kaže premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Konkretni rezultati svih projekata koje su do sada realizovali Kragujevčani će moći da osete krajem 2020., a posebno 2021. godine, rekla je Brnabić koja je danas posetila taj grad.

"Završavamo Data centar i potpisujemo ugovore sa kompanijama koje će tu čuvati svoje podatke, što je zaista strateški važno za našu zemlju. To je ulaganje ogromne vere u Srbiju da je bezbedna i sigurna zemlja i drago mi je što je to u Kragujevcu. Do septembra konačno završavamo i put Kragujevac-Batočina i potpuno povezivanje sa Koridorom 10. U septembru sledeće godine završavamo Palatu pravde", kazala je ona.

Centar izvrsnosti u Kragujevcu, u okviru kojeg bi trebalo da se nalaze Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije, pauziran je jer su kako kaže raskinuli ugovor i menjaju sada izvođače radova.

"Jedinica za upravljanje projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog istraživanja poslala je predlog Evropskoj Investicionoj Banci koja to kreditira. Tako da očekujem da ćemo i to uskoro nastaviti da radimo", kazala je Brnabić.

Do kraja godine imaju u planu i da završe prve dve zgrade za pripadnike službe bezbednosti i tada planiraju da predaju ključeve od stana.

"To su sve neke stvari na kojima smo radili dan i noć proteklih nekoliko godina, i drago mi je što ih danas vidim. Bez sumnje mi je najvažniji Gružanski koridor i severna obilaznica oko Kragujevca. Prvo smo mislili da idemo sa brzom saobraćajnicom, a onda je predsednik Aleksandar Vučić rekao da idemo na autoput do Mrčajevaca i time praktično povezujemo Kragujevac autoputem do Koridora 10 i do Moravskog koridora, a onda je tu odmah i Čačak Koridor 11 i aerodrom. Tako da je to drugačija strateška perspektiva Kragujevca", istakla je premijerka.

U stalnom smo kontaktu sa Fijatom

Automobilska industrija je svakako ona koja je najviše pogođena korona krizom, posle ugostiteljske, sekotora saobraćaja i transporta, stoga smo u stalnom kontaku sa Fijat kompanijom za koju se nadamo da će što pre pokrenuti proizvodnju, rekla je Branabić, prilikom posete Kragujevcu.

"Nadam se da će Italijani što pre da pokrenu proizvodnju Fijata, jer će to onda se odrazi na ovu fabriku u Kragujevcu", istakla je ona.

Kako kaže, trude se da dovedu Kragujevčanima što veći broj investitora, kako ne bi zavisili samo od jednog.

"Ponosna sam što imamo danas Milanović inžinjering, Simens, Jang Feng i mnogo drugih. Nadam se da to sve Kragujevčanima daje sigurnost", kazala je Brnabić.

Osvrćući se na sve projekte koje su u prethodnom periodu u tom gradu realizovali, istakla je i da je posebno ponosna što je Srbija zemlja koja je kasnila sa infrastrukturnim projektima i po nekoliko decenija, sada zemlja koja ih realizuje i pre roka.

"To samo govori o tome koliko se vodilo računa o projektno-tehničkoj dokumentaciji, o izboru izvođača radova, ali i o tome da se ima novca u budžetu. Plaćamo svaku ratu, odnosno partiju koja dođe na naplatu", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.