Vesti -

Vlada odlučila: Povećanje zarade i negovateljicama i zdravstvenim radnicima u medicini sporta

Beograd -- Vlada Srbije donela je Odluku o dopuni uredbe o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, eivanov
Foto: Depositphotos, eivanov

Po ovoj dopuni će negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta junska zarada biti uvećana za 10 odsto.

Ova izmena je urađena na predlog predsednika Aleksandra Vučića, koji je smatrao da je ova kategorija zaposlenih ostala zapostavljena prvobitnom uredbom od 1. aprila ove godine, kada su uvećanje zarade dobili zdravstveni radnici kao nagradu za nemerljiv doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Da bi se ta greška ispravila, Vlada je na sednici od 4. juna donela dopunu uredbe, kojom je sada definisano da i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, ali i radnici u Zavodu za sport treba da uđu u kategoriju kojoj treba da se isplati dodatak na zaradu u iznosu od 10 odsto, navodi izvor iz Vlade Srbije za Blic biznis.

"Predsednik Vučić je smatrao da ova kategorija mora takođe da se nagradi, posebno potencirajući da su negovateljice u socijalnim ustanovama dale nemerljiv doprinos u borbi protiv koronavirusa, jer su brinule o najstarijim sugrađanima u gerontološkim centrima tokom pandemije, pa je ovo samo jedan od načina da im se država zahvali za trud i predan rad. Zbog toga je Vlada dopunila prvobitnu uredbu, koja se odnosila samo na zaposlene u zdravstvenim ustanovama, pa će od 1. juna blizu 1.500 negovateljica u socijalnim ustanovama, kao i nekoliko desetina zaposlenih u Zavodu za sport, imati dodatak od 10 odsto na osnovnu platu. Na taj način će se ispraviti nepravda, koja je pre svega napravljena kod negovateljica u socijalnim ustanovama", navodi izvor iz Vlade.

U Vladi Srbije je Blic biznisu potvrđeno da je urađena dopuna uredbe po kojoj će i zaposleni u socijalnim ustanovama i Zavodu za sport uz junsku platu dobiti i dodatak od 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.