Vesti -

Beograd dobija "pametne" telefonske govornice: Nude internet, SOS poziv, punjenje uređaja...

Beograd -- Beograd dobija mrežu "pametnih" telefonskih govornica, a prvih 50 biće postavljeno u centralnim opštinama u okviru projekta digitalizacije govornica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC
Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC

Prezentaciji projekta u Naučno-tehnološkom parku prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, a ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija Telekom Srbija i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i "smart city" rešenja.

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze, čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.

Premijerka Brnabić je imala priliku da se na "prototipu" govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja...

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada. Projekat je potpuno besplatan za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.