Vesti -

Spas za stočare u zlatarskim selima: Gradi se vodovod u Božetićima, izdvojeno 70 miliona dinara

Nova Varoš -- Selima podno Zlatara bog je dao sve osim vode.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Nekoliko stotina vrednih stočara, već decenijama muči muku sa vodosnabdevanjem, a snalazili su ne razne načine - kopali utrobu zemlje nekoliko stotina metara, u pomoć pozivali rašljare, ali sve je bilo uzalud.

Selo Božetići poznato je po najvećem broju grla krupne stoke, a samo za njih neophodno je obezbediti preko tri tone vode dnevno, pa su i životinje žedne u većini slučajeva. Mukama ovih gorštaka uskoro bi mogao doći kraj, jer je projekat izgradnje vodovoda započela lokalna samouprava u Novoj Varoši,a završiće Ministarstvo poljoprivrede, koje je obezbedilo 70 do 80 miliona dinara.

"Meštani su skoro četiri decenije čekali na vodovod i konačno će biti izgrađen. To je ono što je prioritet, jer Božetići imaju izuzetan poljoprivredni kapacitet. Ovde se uzgaja mnogo stoke, a bez stočarstva nema ni poljoprivrede, bilo da je reč o ovcama ili kravama, svako grlo je jedna mala fabrika, vrlo značajna za sve nas", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete opštini Nova Varoš.

Projekat će podrazumevati izgradnju cevovoda od Trudovačkog vrela do Briježnja, koji će biti dugačak oko sedam kilometara. Predviđeno je da se izgradnja vrši u dve faze, prva podrazumeva snadbevanje Božetića, Gornjeg Trudova i Štitkova sa vodom. Radi se kaptaža izvorišta Ćurčića vrelo, zatim dovod gravitacionog cevovoda do crpne stanice Štitkovo i nakon toga potisni cevovod do rezervoara Briježđa, gde će biti crpna stanica i jedna komora od za sad 200 kubika koja je dovoljna za napajanje domaćinstava u Božetićima, Debelji, Bukoviku, Tisovici, Ljepojevićima i Trudovu.

"Veliki vetar u leđa je pomoć koju je obećao ministar, to mnogo znači za budzet novovaroške opštine. Cilj nam je da svi meštani ovog kraja dobiju vodu. Kada sam došao na mesto predsednika opštine bila je teška godina, tada smo uz pomoć vojske dovozili vodu domaćinima i to po nekoliko cisterni. Od tada razmišljam kako da pokrenemo i realizujemo ovaj projekat i sada konačno vidimo svetlost na kraju tunela", rekao je za RINU, predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević.

MZ Božetići je jedna od najbogatijih u novovaroškoj opštini. U njoj živi 750 stanovnika, 5.000 grla krupne stoke, među njima 3.000 muznih krava, nalazi se 500 registrovanih domaćinstava, dve mlekare i dve škole, a ovde se svake godine povećava broj dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.