Vesti -

Paori će moći da rade do 20 časova

Paralelno sa setvom jarih poljoprivrednih kultura treba da krene i setva povrća.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Depositphotos, AerialBO
Foto: Depositphotos, AerialBO

Njive su sve gotove da se krene u posao ali dok se zemlja ne ugreje poljoprivrednici vode brigu, da li će se moći kretati i posle 17 časova.

Malo je njih tačno upućeno u to, da se uz radnu dozvolu i dokaz da su aktivno registrovano gazdinstvo može kretati do 20 časova, pa i danas kada je zabranjeno kretanje od 13 časova do ponedeljka u 5 časova izjutra, piše Dnevnik.

Zemljoradnici zahteve o dozvoli kretanja treba da upute E-poštom Ministarstvu poljoprivrede i popune obazac sa navednim ličnim podacima, kao i da napišu broj gazdinstva, ističe iz Agrarnog savaza Srbije Nenad Manić.

"Nakon toga ministarstvo zahtev prosleđuje mesnoj staniici policije koja izdaje dozvolu za kretanje posle 17 časova", navodi Manić i skreće pažnju da na to, da na dozvolu ne treba dugo čekati. Isto pravilo, kaže, važi i za radnu snagu potrebnu na njivama. I za njih nosilac gazdinstva od policije dobija odobrenje.

Poljoprivrednik iz Gospođinca Dušan Petrović kazao je da je tek nedavno saznao za tu mogćnost.

"Treba da posejem luk na 30 hektara, pošto tako veliki posao ne mogu da uradim sam , čuo sam i proverio da treba da se javim Ministarstvu poljprivrede . Pošto su mi se ćerka i zet vratili iz inostranstva i hoće da se sa mnom bave povrtarstvom umesto mene su ispunii obrazac na kompjuteru, jer se ja ne snalazim u tome", naveo je Petrović i kazao da je tražio dozvole i za 30 sezonskih radnika, pa je sada u iščkivanju da uzme radnu dozvolu za kretanje i posle 17 časova, za njega i radnike.

Voćari, stočari...

Na sajtu Mnistarstva poljoprivrede objavljeno je obaveštenje namenjemo i za voćare, povrtare i stočare, da za kretanje danas posle 13 časova do 5 sati u ponedeljak odnosno od 17 časova do 5 časova, treba da podnesu zahteve Sektoru za poljoprivrede inspkcije odnosno Upravi za zaštitu bilja.

Skrenuta je pažnja na to, da obavezno popune sva polja u obrazcu. Isto važi i za pčelare.

Po rečima poljoprivrednika iz Кovina Jadrana Anđelkovića , ratari su imali sastanak sa predstanicima opštine kada im je saopšteno da ih policija neće kažnjavati ako ih zatekne napolju do 20 časova i imaju kod sebe uvrernje da su aktivno poljoprivredno gazdinstvo "Ali samo do 20 časova , pod uslovom da smo u traktorima, ali za vožnju u putničkim automobilima neće imati obzira", naglasio je Anđelković.

Po njegovim rečima u ozbiljnim problemima mogu da se nađu poljoprivrednici stariji od 65 i 70 godina, ukoliko nemaju mlađe članove porodice koji znaju da obave setvu. "Moj otac je kod kuće nigde ne izlazi, ali sam ja tu da odem na njivu i uradim posao", kaže on.

Međutim, ima i onih koji nisu upućeni u nova pravila kretanja

"Bilo je reči, pre nedelju dana, da ćemo moći ostajati duže na njivama ali se o tome sada ne priča, već poljoprivrednicima sugeršie da se drže dozvole kretanja kao što to važi i za druge građane", kaže poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Кiš.

"Uglavnom idemo letnjim putevima, i ne vidimo ljude,već u daljini trakotre,pa nema međusobnih kontakata, osim što na putevima susrećemo srne, zečeve i fazane", kaže Кiš i dodaje da nije čuo da su, bar za sada, zemljoradnici imali problema ako su se duže zadržavali od 17 časova na oranicama.

Ali, Кiš ističe, da je tako bilo, da sada predstoji pravi posao, kada će oranice biti punije poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.