Vesti -

Stiglo svih 11 ruskih aviona

Beograd -- Na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" jutros u 6.30 časova sleteo je i 11. avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Zoran Zestic
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Avione je po dogovoru dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbiji uputila Rusija, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju se navodi da je juče je pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25 časova, na batajnički aerodrom sletelo je i ostalih pet aviona.

U saopštenju se kaže da su u sastavu timova iz Rusije jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja Covida-19.

Ministarstvo podseća da su prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Rusije dočekali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Na dočeku ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da će nam medicinska pomoć, stručnjaci, tehničari, vozila, sve ono što je došlo da nam pomogne, puno značiti i ojačati naše sposobnosti i kapacitete u borbi protiv koronavirusa, podseća ministarstvo.

On je potvrdio da će Vojska Srbije pružiti svu potrebnu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima iz Ruske Federacije.

U saopštenju se navodi da su se odmah po sletanju prvog aviona na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, sastali su se sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.