Vesti -

"Platićemo minimalac svima tri meseca, razmišljamo i da svakom punoletnom damo po 100 evra"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se ne plaši za domaću ekonomiju ni zbog koronavirusa jer se zemlja "spremala za nešto ovako".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Imali smo odlične mere uvedene uoči i tokom ove poslednje krize, rekao je Vučić, i naglasio da je reagovano prilagođavanjem referentne kamatne stope, kao i uvođenjem moratorijuma na plaćanje kredita.

On je naglasio da država planira rast i za kraj ove godine, dok se za sledeću godinu očekuje "strahovit rast" od 5,8 procenata.

Vučić navodi da će Nemačka imati pad BDP-a od -5 ili -6 procenata, dok će Srbija, prema najgorim prognozama, imati pad od -1,8 procenata ali da ćemo se "boriti da budemo jedina zemlja u Evropi sa nula procenata".

I EU i MMF kažu da svi mogu da "zaborave na deficit i javni dug ali mi ćemo da vodimo računa i o tome da kontrolipemo deficit i da javni dug ne pređe 60% BDP-a".

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja povećava plate zdravstvenim radnicima za deset odsto i ne smanjuje plate u javnom sektoru. Zašto? Zato što nisam hteo da dam, razmišljao sam o budućnosti", naveo je on i dodao da "nije dao da se povećaju plate do našeg maksimuma, da se dodvorava pre izbora".

"Mi smo našli još para. Razmišljamo da svakom punoletnom građaninu Srbije damo po 100 evra poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni", rekao je Vučić i objasnio da je za to potrebno 520 miliona evra.

"Imamo tri načina finansiranja u budućnosti - unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na unutrašnjem tržištu hartija od vrednosti, kao i zaduživanje na međunarodnom tržišti kapitala", objasnio je.

Pod jedan, naveo je, svi preduzetnici i sva mikro i mala preduzeća dobiće za tri meseca, makar i ne trajala toliko čitava kriza oko korone, minimalac za svakog preduzetnika bez izuzetka i svakog njihovog zaposlenog.

"Daćemo svakom obućaru, taksisti, pekaru i svakom njihovom zaposlenom po 250 evra, odnosno 750 evra za tri meseca, radio ne radio. To je takozvani 'helicopter money' kojim želimo da pomognemo malim biznisima da prežive i da pokrijemo njihovu nelikvidnost", naveo je i dodao da će to koštati 700 miliona evra. Uz to, biće im odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit za sledeću godinu.

Vučić kaže da će novac stići već za mesec dana, jer država najpre želi da se uveri da nije bilo otpuštanja radnika, pa će podsticaj dobiti sva preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika

"Kako da ne platimo Tončevu koji je otpustio sve radnike, ali ih je vratio, tako da sada može da računa na državu", rekao je Vučić.

Druga mera biće garantni fond kako bi banke unele oko dve milijarde evra u sistem a da će država preuzeti odgovornost kroz taj garantni fond kako bi se finansirali mali biznisi.

"Dve milijade evra banke će morati da tresnu u sistem, a od toga mi preuzimamo odgovornost za oko 550 miliona", rekao je Vučić i dodao da će država biti garant tri godine.

"Naš Fond za razvoj nema tu sposobnost da pronađe klijente, tu su banke mnogo bolje od Fonda za razvoj. Dakle, još će 200 miliona evra da ulože pod najboljim mogućim usloviam da krediti ne idu preko jedan odsto, da damo grejs period", rekao je Vučić.

Treće, u planu su i korporativne obveznice za velika i srednja preuzeća čime će, navodi Vučić, biti "dramatično podignuta velika i srednja preduzeća i dodatno osnaženi stubovi našeg sistema - EPS, Telekom, Er Srbija..."

Vučić je rekao da je cilj da EPS ne samo opstane već da ojača i da "kupi mnogo toga u regionu".

"U ovom paketu je više od pet milijardi evra", objasnio je on.

Dodao je i da se razmatra kako da se pomogne malim proizvođačima koji svoje proizvode ne mogu da prodaju na pijacama, kao i da se planira pomoć ugostiteljima i hotelijerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.