Vesti -

"Srbija ima dovoljno novca za ulaganje u digitalizaciju"

Kopaonik -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija ima dovoljno novca za ulaganje u digitalizaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Zoran Zestic
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

On je naveo da projektovani privredni rast od više od četiri odsto godišnje i BDP od 73 milijardi evra do 2025. godine neće biti moguće ostvariti bez digitalizacije.

Govoreći na panelu "Digitalizacija Srbije - najbitnije prepreke na putu" na Kopaoniku koji organizuju Privredna komora Srbije i kompanija Ringier Aksel Springer, uz podršku Supernove, Mali je rekao da Srbija o ulaganju u digitalizaciju nije mogla da razmišlja 2011. ili 2012. godine zbog problema sa javnim finansijama.

"Tada nismo imali novca za plate i penzije, ali danas su se stvari promenile", rekao je Mali i dodao da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila jedan od najvećih zagovaravača ulaganja u digitalizaciju, kao da je i danas tome pođednako posvećena.

Ističe da Srbija ima novca za ulaganje u digitalizaciju i da Kancelarcija za IT ove godine ima 50 odsto više sredstava nego prošle, a zahvaljujući uštedi države od 15 miliona evra.

Mali smatra da bi i privrednici trebalo da shvate i prihvate prednosti digitalizacije, a na državi je da što je više moguće digitalizuje sistem kako bi privrednicima olakšala poslovanje.

"Komunikacija države i privrede o uvođenju digitalizacije je dvosmerna ulica, privrednici bi trebalo da daju inicijative kako država može da im pomogne, jer je država ta koja ima novca za ulaganje u infrastrukturu za proces digitalizacije. U Srbiji mislim da postoji ta sinergija države i privrede", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.